Nervös Johaug vill dämpa förväntningar

Therese Johaug är både nervös och glad inför sin efterlängtade comeback. Men hon vill dämpa omvärldens förväntningar.

ANNONS
|

Johaug höll på onsdagen en presskonferens inför den traditionella norska säsongsöppningen i Beitostølen, som samtidigt blir hennes första skidtävling på 939 dagar.

- Jag är väldigt glad över att börja säsongen och det är inte dåligt bara att ha tagit sig hit. Det är en stor dag för mig med tanke på att jag är här och ska ha på mig ett startnummer igen, säger skidstjärnan inför tävlingarna som inleds på fredag.

ANNONS

- Det är klart att man är nervös när man inte har tävlat på över två år. Men först och främst är det här är en dag som jag har sett fram emot väldigt länge.

"Har präglat mig"

Ryktena talar om att Therese Johaug har tränat extremt hårt under dopningsavstängningen, men själv vill hon inte bidra till haussen.

- Jag måste be folk att dämpa förväntningarna lite. Det är inte bara att tro att man ska vara på samma nivå som när man försvann. Även om jag har tränat hårt så har jag med mig något i ryggsäcken också, något som har präglat mig både som person och idrottsutövare, säger hon.

- Folk tror att det bara är att komma tillbaka och vinna. Det kan jag säga att det inte är. Samtidigt sätter jag högt värde på att folk tror på mig och vill att jag ska göra det bra.

ANNONS

Råd från Bjørgen

30-åriga Johaug avslöjade bland annat att hon har fått uppmuntrande ord från vännen och pensionerade skiddrottningen Marit Bjørgen inför återkomsten i längdspåren.

- Vi skickade några meddelanden i helgen. Jag tror att Marit är glad över att se mig på tv igen. Hon är säkert minst lika nervös som jag, säger en leende Johaug.

Om Bjørgens råd säger hon:

- Det går ut på att man ska lita på sig själv, att man vet att har gjort ett så bra jobb som det är möjligt att göra. Sedan måste man sänka skuldrorna lite och gå in i sin egen bubbla när tävlingen startar.

Damernas första lopp i Beitostølen körs över 10 kilometer i klassisk stil.

TT-NTB
ANNONS