New England Patriots quarterback Tom Brady firar platsen i NFL-finalen Super Bowl.
New England Patriots quarterback Tom Brady firar platsen i NFL-finalen Super Bowl.

New England och Los Angeles till Super Bowl

Det blev dramatiskt när New England Patriots och Los Angeles Rams via förlängningar tog sig till årets Super Bowl i amerikansk fotboll. New England besegrade Kansas City Cheifs med 37–31 medan Los Angeles slog New Orleans Saints med 26–23 efter ett omdiskuterat domslut.

ANNONS
|

Super Bowl spelas i Atlanta om två veckor. För New England blir det tredje raka finalen och ett försök till revansch efter fjolårsförlusten mot Philadelphia Eagles. Det blir också klubbens och storstjärnans, quarterbacken Tom Bradys, chans till en sjätte Super Bowl-titel i amerikansk fotboll.

I semifinalen besegrade New England Kansas City Chiefs med 37–31. Patriots ledde med 31–28 i slutet av ordinarie tid men med 32 sekunder kvar fick Cheifs chansen att kvittera och efter två snabba passningsspel lyckades man få 31–31 på ett field goal.

Brady tackade turen i slantsinglingen inför förlängningen för segern.

- Jag är glad att vi vann slantsinglingen. Det gjorde att vi kunde vinna, sade han.

ANNONS

New England tog sig 75 yards på 13 spel och Rex Burkhead kunde föra bollen de sista knappa två meterna in i målområdet för en touchdown.

"Tufft att acceptera"

I finalen väntar Los Angeles Rams som tog en omdiskuterad seger över New Orleans Saints med 26–23. I slutet av ordinarie matchtid, vid ställningen 20–20, var Saints på väg mot en touchdown när passningsmottagaren Tommylee Lewis togs hårt och inte kunde fånga bollen. Men domarna ansåg inte att det var en pass-interference, ett val som upprörde Saints coach Sean Peyton.

- Jag tror inte att det någonsin varit en tydligare pass-interference. Det domslutet är tufft att acceptera, sade Peyton.

Rams coach Sean McVay höll inte med:

- En sak som jag respekterar med domarna är att de låter grabbarna spela, sade McVay.

- Jag kommer definitivt inte klaga på hur domarna bedömde spelet.

ANNONS

I stället för att sedan spela av tid och avgöra på en sen touchdown eller field goal tvingades Saints göra ett field goal direkt till 23–20 med 1.41 kvar vilket gav Rams tid att kvittera vilket man också gjorde genom Greg Zuerleins field goal från 48 yards med 15 sekunder kvar.

Första gången på 18 år

Matchen avgjordes 3.17 in på förlängningen när Zuerlein sparkade in 26–23 från 57 yards. För Los Angeles är det första gången sedan 2001 som man får spela Super Bowl. Då hette man St Louis Rams och det blev förlust 17–20 mot just New England. Och redan då var det den nu 41-årige Tom Brady som var quarterback i New England Patriots.

Rams enda Super Bowl-seger hittills kom 1999 då man slog Tennessee Titans i finalen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter gällande Los Angeles Rams tidigare finalhistoria. Rätt är att laget varit i final flera gånger.

TT-Reuters
ANNONS