Neymar: Extremt glad att gå till PSG

Neymar blir världens dyraste fotbollsspelare. Paris Saint-Germain bekräftar att brassestjärnan har skrivit på ett femårskontrakt.

ANNONS
|

PSG betalade utköpsklausulen på 2,13 miljarder kronor på torsdagskvällen. Klubben bekräftade senare att 25-åringen skrivit på ett kontrakt på fem år, värt runt 300 miljoner kronor per år efter skatt enligt medieuppgifter.

I ett första uttalande säger Neymar:

"Jag är extremt glad över att gå till Paris Saint-Germain. Sedan jag kom till Europa har klubben alltid varit en av den mest konkurrenskraftiga och ambitiösa. Och den största utmaningen, vad som motiverade mig mest, var att hjälpa mina lagkamrater att erövra de titlar som fansen vill ha, säger han på klubbens webbplats.

Presenteras före ligapremiären

"Paris Saint-Germains ambitioner lockade mig till klubben, utöver passionen och energin jag känner. Jag har spelat fyra säsonger i Europa och jag känner mig redo för den här utmaningen. Från och med i dag kommer jag att göra allt för att hjälpa mina nya lagkamrater, öppna nya dörrar för min klubb och för att göra klubbens miljoner följare världen över lyckliga", fortsätter han.

ANNONS

Neymar kommer att hålla en presskonferens på Parc des Princes på fredag och presenteras på samma arena inför lördagens ligapremiär mot Amiens.

Transfersagan blev ett drama på torsdagen när ligaföreningen La Liga försökte stoppa övergången i sista stund. Ordföranden Javier Tebas har anklagat den franska klubben för att bryta mot Uefas ekonomiska regelverk Financial Fair Play.

Men La Liga kunde inget göra. Enligt Financial Fair Play får en klubb inte redovisa mer än 30 miljoner euro minus över perioden över tre säsonger. PSG kommer alltså att, likt alla andra klubbar, granskas för årets resultat nästa år.

Anklagas för dolda politiska motiv

Affären har också anklagats för att ha dolda motiv. Att Qatar, som är majoritetsägare i PSG, vill skifta fokus från den diplomatiska krisen i Mellanöstern.

- När länder som Saudiarabien vill att världen ska prata om Qatar i negativa termer har Doha blivit fokus för den största historien i år i världens största sport, säger Simon Chadwick, professor på University of Salford

Summan PSG betalar för Neymar är mer än dubbelt så mycket som det gamla transferrekordet – när Paul Pogba lämnade Juventus för Manchester United förra sommaren.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade affären "bra nyheter" och tidningen Le Parisien kallade den "århundradets värvning".

För Barcelona inleder jakten på en ersättare. Den katalanska storklubben värvade Neymar 2013 från brasilianska Santos och han har bildat en fruktad anfallstrio med Lionel Messi och Luis Suárez. Neymar gjorde totalt 105 mål för klubben.

TT-AFP
Fakta: Historiens dyraste övergångar

Övergångssummor enligt The Guardian, BBC och The Telegraph.

1) Neymar, Barcelona till PSG, 2,13 miljarder kronor.

2) Paul Pogba, Juventus till Manchester United, 1 miljard kronor.

3) Gareth Bale, Tottenham till Real Madrid, 960 miljoner.

4) Cristiano Ronaldo, Manchester United till Real Madrid, 895 miljoner.

5) Luis Suárez, Liverpool till Barcelona, 840 miljoner.

6) Romelu Lukaku, Everton till Manchester United, 820 miljoner.

7) Neymar, Santos till Barcelona, 790 miljoner.

8) James Rodríguez, Monaco till Real Madrid, 700 miljoner.

9) Ángel Di María, Real Madrid till Manchester United, 660 miljoner.

10) Zlatan Ibrahimovic, Inter till Barcelona, 655 miljoner.

Fakta: Neymar

Fullständigt namn: Neymar da Silva Santos.

Född: 5 februari 1992 i Mogi das Cruzes i Sao Paulo.

Längd: 175 cm.

Position: Anfallare/mittfältare.

Seniorklubbar: Santos (2009—2013), Barcelona (2013—17), PSG (2017–).

Meriter i urval: Champions League-mästare 2015. Spansk ligamästare 2015 och 2016. Spansk cupmästare 2015, 2016 och 2017. OS-guld 2016.

ANNONS