Nilsson tog första SM-guldet: "Fantastiskt"

Medaljaspiranterna föll som klasar i skogarna runt Vitbergets skidstadion i Skellefteå. Till slut var Stina Nilsson stadigast på fötterna i sprinttävlingen i klassisk stil och tog sitt första SM-guld.

ANNONS
|

OS-guld och 15 segrar i världscupen. Nu kan Stina Nilsson också för första gången kalla sig svensk mästare.

Efter två individuella SM-silver och två brons de senaste åren tog 24-åringen från Malung guld i torsdagens klassiska sprint över 1,3 kilometer.

Moraåkaren Nilsson – som även var snabbast i kvalet och kvartsfinalen – tog guldet framför de senaste två årens sprintmästare Jonna Sundling, Umeå, på silverplats och bronsmedaljören Maria Nordström, Ulricehamn.

- I dag fick jag kämpa för det. Väldigt skönt, jag har ju faktiskt inget sådant (SM-guld) sen innan, säger Stina Nilsson till SVT.

ANNONS

Landslagsåkare i trubbel

Favorittippade Nilsson vann, men det mesta kan ändå hända i en längdskidsprint. Något som blev tydligt under den andra dagen av SM-tävlingarna i Skellefteå.

De svenska landslagsåkarna Charlotte Kalla, Hanna Falk och Anna Dyvik var alla inblandade i mer dramatiska händelser innan finalen.

I kvartsfinalen bröt Dyvik ena staven, och loppet, efter att ha fällts av Piteååkaren Emma Ribom som försökte ta sig förbi i innerspår i en nedförskurva med föll.

Falk – som hade andra bästa tid i kvalet – avbröt också sin kvartsfinal efter ljumskkänningar i en uppförsbacke.

Pengar i potten

- Man är lite sliten i kroppen, nu får man ta hand om det här, säger Hanna Falk om skadan till SVT.

I samma lopp var Charlotte Kalla ett tag sist efter ett lättare fall, men lyckades ta sig tillbaka under slutdelen av slingan och vinna kvartsfinalen. 30-åriga Kalla slutade femma i sprintfinalen.

Förutom SM-medaljerna tävlar längdåkarna i Skellefteå om en prispott på 150000 kronor i dam- respektive herrklassen.

Samtliga tävlingsplaceringar räknas in i en sammanlagd tour. 27000 kronor betalas ut till totalsegraren. Åkarna som vill köra om pengarna måste köra samtliga fyra lopp till och med måndag.

ANNONS
TT

Fakta: Tävlingsprogram skid-SM

Onsdag 21 mars: 15 kilometer i fri stil (dam), 30 km f (herr).

Torsdag 22 mars: Sprint i klassisk stil (d+h).

Lördag 24 mars: 15 km f (h).

Söndag 25 mars: 10 km f (d).

Måndag 26 mars: 30 km k (d), 50 km (h).

ANNONS