Nordkorea deltar "sannolikt" i vinter-OS

Nordkorea "kommer sannolikt" att delta i vinter-OS i Sydkorea nästa månad. Det meddelar landets IOK-ledamot bara dagar efter att de koreanska staterna kommit överens om nya samtal.

ANNONS
|

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sade i sitt nyårstal att han önskar skicka en delegation till OS i Pyeongchang, som invigs den 9 februari.

Landet "kommer sannolikt" att delta, säger Nordkoreas representant i Internationella olympiska kommittén (IOK), Chang Ung. Han citeras av den japanska nyhetsbyrån Kyodo , som talat med honom på flygplatsen i Peking.

Chang tros vara på väg till Schweiz, där IOK har sitt högkvarter.

Vid sidan av ett hätskt ordkrig med den amerikanske presidenten Donald Trump har Kim Jong-Un haft en allt vänligare ton mot Sydkorea.

I sitt nyårstal sade han å ena sidan att Nordkorea är kärnvapenkapabelt och att han har en avfyrningsknapp på sitt skrivbord. Å andra sidan önskade han all lycka till de olympiska spelen i syd och fick positiv respons.

ANNONS

Nordkorea och Sydkorea kommer att hålla samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari. På agendan står vinter-OS och "andra frågor av gemensamt intresse".

Två nordkoreanska konståkare kvalificerade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfristen gick ut den 30 oktober.

TT

Fakta: Nordkorea i OS

Nordkorea deltog i sitt första vinter-OS 1964, i österrikiska Innsbruck, och i sitt första sommar-OS 1972, i tyska München.

Landet har sedan dess deltagit i samtliga sommarspel förutom två: 1984, då ett Sovjetlett östblock bojkottade spelen i Los Angeles, och 1988, då Sydkorea arrangerade i Seoul.

Man har missat desto fler vinterspel. För fyra år sedan fanns ingen nordkoreansk delegation på plats i Sotji, Ryssland. Landet skickade inte heller några deltagare till spelen 1968, 1976, 1980, 1994 eller 2002.

Vad gäller resultaten har Nordkorea vunnit 16 OS-guld, 17 silver och 23 brons. Som mest framgångsrika har man varit inom tyngdlyftning, gymnastik och olika kampsporter.

ANNONS