Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180120-osmote-595254_se.ttela_1.jpg
Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén, omgiven av Nordkoreas idrottsminister Kim Il-Guk till vänster och Sydkoreas motsvarighet Do Jong-Hwan till höger.

Nordkorea skickar 22 deltagare till OS

22 nordkoreaner kommer att delta i OS i Pyeongchang, meddelar IOK efter ett gemensamt möte. Syd- och Nordkorea tillåts ställa upp med ett gemensamt ishockeylag på damsidan – och alla koreanska deltagare ska marschera in tillsammans vid öppningsceremonin.

Nordkorea kommer att få skicka fler deltagare till OS i Sydkorea än som faktiskt kvalificerat sig. Landet får skicka 22 idrottare – som ska delta i tre sporter och i totalt fem olika grenar, säger Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK).

När spelen invigs den 9 februari kommer syd- och nordkoreaner att marschera in på OS-arenan tillsammans under gemensam flagg, alla i särskilt utformade invigningsdräkter.

"En milstolpe"

- Den här dagen är en milstolpe på en lång resa, säger Thomas Bach vid en presskonferens i Lausanne, där IOK har hållit överläggningar med representanter från bägge länder.

- De olympiska vinterspelen i Pyeongchang öppnar förhoppningsvis dörren till en ljusare framtid på den koreanska halvön, och bjuder in världen till ett hoppfullt firande.

Sydkorea och Nordkorea får också tillåtelse att ställa upp med ett helkoreanskt ishockeylag i damturneringen, vilket länderna enades om för en vecka sedan.

De enda nordkoreaner som kvalificerade sig för OS var ett konståkningspar. De får nu sällskap av tolv kvinnliga ishockeyspelare, tre längdskidåkare (två män och en kvinna), tre slalomåkare (två män och en kvinna), samt två kortbaneåkare i skridsko (båda män).

Utöver idrottarna får landet lov att skicka 24 funktionärer och 21 medieackrediterade.

Har två vintermedaljer

Nordkorea har deltagit i sju av de senaste tolv olympiska spelen. Framgångarna i vinterspelen har dock varit begränsade. Landet har tagit två skridskomedaljer, en 1964 och en 1992.

De koreanska nationerna är tekniskt sett fortfarande i krig med varandra. Ett vapenstillestånd har dock gällt sedan 1953.

Fakta: Nordkorea i OS

Nordkorea deltog i sitt första vinter-OS 1964, i österrikiska Innsbruck, och i sitt första sommar-OS 1972, i tyska München.

Landet har sedan dess deltagit i samtliga sommarspel förutom två: 1984, då ett Sovjetlett östblock bojkottade spelen i Los Angeles, och 1988, då Sydkorea arrangerade i Seoul.

Man har missat desto fler vinterspel. För fyra år sedan fanns ingen nordkoreansk delegation på plats i Sotji, Ryssland. Landet skickade inte heller några deltagare till spelen 1968, 1976, 1980, 1994 eller 2002.

Vad gäller resultaten har Nordkorea vunnit 16 OS-guld, 17 silver och 23 brons. Som mest framgångsrika har man varit inom tyngdlyftning, gymnastik och olika kampsporter.

Bara två av medaljerna har vunnits i vinterspel – en silvermedalj i hastighetsåkning i skridskor och en bronsmedalj i kortbaneåkning i samma sport.

MEST LÄST