Hertha Berlins Alexander Esswein och Östersunds Sotirios Papagiannopoulos i duell.

Nouris straffmiss kostade gruppsegern

Succéklubben Östersunds FK var nära en ny, alldeles underbar kväll men nära är just bara nära. Med bara minuter kvar brände Brwa Nouri straffen som kunde gett 2–1 och gruppseger. Nu väntar en spännande lottning för Graham Potter & Co på måndag.

|

Östersund klarade 1–1 mot Hertha Berlin i Europa League-fotbollens gruppavslutning men det räckte inte att nå hela vägen fram och vinna gruppen. Athletic Bilbaos 2–0 borta mot Zorja Luhansk gav baskerna gruppsegern.

Östersund gjorde det viktigaste jobbet hemma mot just Luhansk för två veckor sedan. Då säkrades en plats i 16-delsfinalspelet i februari.

Lottning i Nyon

Gruppavslutningen mot Hertha Berlin i ösregnet på Olympiastadion var allt annat än betydelselös. Poäng växlas alltid mot pengar och gruppseger kan – inte nödvändigtvis – ge ett något lättare motstånd när 16-delsfinalerna lottas på Uefas högkvarter i Nyon.

Östersund hade den där förstaplatsen helt i sin hand efter mittbacken Sotiris Papagiannopoulos ledningsmål i 59:e minuten. Men det där med att ett lag aldrig är så sårbart som omedelbart efter ett mål stämde dessvärre ännu en gång.

Bara tre minuter senare kvitterade Peter Pekarik sedan Östersund tappat bollen centralt på egen planhalva.

Sema fick straff

I det läget var oavgjort tillräckligt för att toppa gruppen, men när Aritz Aduriz gav Athletic Bilbao ledningen mot Luhansk i Lviv smet baskerna förbi i kraft av övertag i inbördes möten.

Med bara minuter kvar föll Ken Sema lätt. Straffen var högst tveksam, men det var inte Jonathan Klinsmann (jo, det är Jürgens son) i sitt agerande. Han gick åt rätt håll på lagkaptenen Brwa Nouris straff.

FC Köpenhamn, med Robin Olsen i målet, är andra nordiska lag kvar i turneringen. Seger hemma mot Sheriff Tiraspol var ett måste och seger blev det på Parken. 2–0 gav andraplatsen bakom Lokomotiv Moskva.

Fakta: Klubbarna som är vidare

Förstaseedade: CSKA Moskva, Leipzig, Atlético Madrid, Sporting Lissabon, Milan, Arsenal, Salzburg, Lazio, Lokomotiv Moskva, Villarreal, Dynamo Kiev, Braga, Atalanta, Viktoria Plzen, Athletic Bilbao, Zenit S:t Petersburg

Andraseedade: Napoli, Dortmund, Celtic, Spartak Moskva, Nice, FC Köpenhamn, Astana, Partizan Belgrad, Ludogorets Razgrad, AEK Aten, Lyon, FCSB, Röda Stjärnan, Marseille, Östersund, Real Sociedad.

16-delsfinalerna lottas på måndag i Nyon, Schweiz och spelas i februari.