Nurmos och Thelin dominerade på Bergsåker

Proffstränaren Timo Nurmos och amatören Kenneth Thelin dominerade söndagens V75-tävlingar på Bergsåker. Nurmos vann med Aventador SF och Extra Fudge, båda kördes av Jorma Kontio. Thelins dubbel kom med Hagentoy och Global Teardrop.

ANNONS
|

Kenneth Thelin är en duktig hobbytränare med Solänget i Örnsköldsvik som hemmabana. Han har endast fyra hästar på träningslistan och två av dem vann på V75.

Hagentoy kördes till vinst av Robert Bergh, som hittade ut från invändigt läge 800 meter från mål. Ekipaget fick bra draghjälp i tredjespår på sista långsidan och över upploppet slog han klorna i ledande Mellby Don Juan.

- Han var lite trög i sista kurvan men över upploppet sprattlande han till bra och det blev rätt så säkert. Jag körde Hagentoy för en dryg månad sedan men då valde jag fel taktik, jag körde mot favoriten som låg utvändigt och då fick Above All Ås luckan bakom oss i stället. Men nu blev det rätt och Hagentoy är en bra häst, sade Bergh.

ANNONS

Ulf Ohlsson gav Global Teardrop ett bra lopp som tvåa-trea i andraspår. Men stoet fick dra tåget i tredjespår från sista långsidan.

- Det var bra gjort av henne att vinna. Jag hade gärna suttit kvar lite längre eftersom tempot var så hårt men hon var stark till slut. Jag blev orolig när Hanna Olofssons häst (Valley Streamline) kom loss från rygg ledaren men Global Teardrop klarade det också, sade Ulf Ohlsson.

Fick hjälp till Sundsvall

Kenneth Thelin fick problem med sin transport på väg från Ö-vik till tävlingarna i Sundsvall. Men en snäll amatörkollega stannade och hjälpte hästarna till Bergsåker.

I fjol körde Thelin in 675.000 kronor på endast 46 starter. En imponerande siffra av en mindre amatörtränare.

Söndagens V75-dubbel gav 225.000 kronor i prissumma och siktet är inställt på att putsa fjolårets siffror.

Timo Nurmos har hästarna i toppform. I V75-4 var stallet etta och tvåa med Aventador SF och SG Charpentier. Jorma Kontio ledde länge med den sistnämnde men kunde inte svara på vinnarens vassa upploppsspurt.

Aventador SF har inlett lovande med fyra segrar på sju starter.

ANNONS

Extra Fudge var favorit i V75-6 och Jorma Kontio gjorde inget misstag. Trots att han tvingades släppa ledningen ifrån sig på första långsidan till Julius Leejs, körd av Hanna Olofsson. Kontio kunde återta ledningen kort senare och hade sedan allt under kontroll.

"Hård träning"

Nurmos hästar har tagit 30 vinster på 91 starter i år, vilket innebär en segerprocent på 33.

- Vi har kunnat träna på fint med hästarna i vinter. Det finns inga andra vägar till framgång än genom hård träning, har Nurmos sagt.

För en månad sedan vann stallets stjärna Readly Express Prix d’Amerique. I lördags kväll röstades han fram som årets häst 2017.

Nurmos fick ta emot tre titlar på hästgalan.

TT
ANNONS