Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter kunde vara glada efter sprintstafetten i Lahtis.
Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter kunde vara glada efter sprintstafetten i Lahtis.

Ny stafettsuccé för Dahlqvist: "Helt sjukt"

Det blev svensk seger i damernas sprintstafett i skidor för Ida Ingemarsdotter och Maja Dahlqvist. Evelina Settlin och Hanna Falk knep i sin tur tredjeplatsen. Detta trots dubbla svenska vurpor.

ANNONS
|

Det svenska damlandslaget i längdskidor i allmänhet, och Maja Dahlqvist i synnerhet, har haft en framgångsrik världscupsäsong i sprint. Och dagens stafett i Lahtis var inget undantag. Ida Ingemarsdotter och Maja Dahlqvist tog hem segern medan Sveriges andralag med Evelina Settlin och Hanna Falk knep en tredjeplats.

Maja Dahlqvist stod för en imponerande avslutning då hon i slutspurten knäckte norskan Maiken Caspersen Falla. Det var även en personlig revansch efter lördagens individuella sprint där Dahlqvist slutade trea – sedan hon förlorat spurten mot just Caspersen Falla.

- I går kände jag mig besviken över att jag inte vann. Men idag kunde det inte bli bättre, säger hon efter segern.

ANNONS

Ett tufft lopp

Men finalen var dramatiskt och hade kunnat sluta illa för båda svenska lagen när först Hanna Falk ramlade och Maja Dahlqvist i sin tur halkade. Men Dahlqvist var snabbt uppe och menar att hon inte påverkades av händelsen.

Däremot medger svenskan att det var ett tufft lopp.

- Jag kände mig inte jättepigg men på sista sträckan var det som att jag skärpte till mig lite. Och när jag hängde på Maiken i sista backen kände jag att det kanske kan gå hela vägen idag. Det var väldigt skönt, säger hon.

"Fått trygghet och bekräftelse"

Segern innebär att Maja Dahlqvist nu varit i på pallen i alla sina sprintlopp i världscupen i år – fem gånger individuellt och två gånger i stafett.

- Det är helt sjukt faktiskt, formen är bara bra, säger Dahlqvist.

TT: Vad beror framgångarna på? Har du ändrat upplägg eller taktik?

ANNONS

- Nej, det är inte så stor skillnad mot tidigare. Men jag har haft nytta av de tidigare åren och vi har haft det väldigt bra med laget. Vi har fått en trygghet och bekräftelse på det vi gör.

I herrarnas sprintfinal stod Calle Halfvarsson för mycket stark åkning. När han lämnade över till Oskar Svensson inför sista sträckan hade Sverige ett litet försprång ner till Norges Johannes Høsflot Klæbo. Men norrmannen var för stark och vann finalen tillsammans med lagkamraten Emil Iversen, före Norges andralag och Finlands förstalag. Halfvarsson och Svensson blev till slut femma medan Sveriges andralag med Teodor Peterson och Viktor Thorn slutade nia.

TT
ANNONS