Tysklands fotbollslandslag firar ett mål i 6–0-segern hemma mot Norge i VM-kvalet. Arkivbild.
Tysklands fotbollslandslag firar ett mål i 6–0-segern hemma mot Norge i VM-kvalet. Arkivbild.

Om Sverige når VM – här är mardrömsgruppen

Brasilien och Spanien i samma grupp som Sverige? Det kan bli verklighet om Blågult playoff-spelar sig till fotbolls-VM. Vilka nationer som blir toppseedade i VM-lottningen har spikats.

ANNONS
|

På måndagen publicerades den världsrankning som ligger till grund för vilka länder som toppseedas i VM-lottningen den 1 december. De sju topprankade lagen samt värdnationen Ryssland hamnar i seedningsgrupp 1. Den sista platsen där togs av nya världssjuan Frankrike.

Gruppvinnaren i Sveriges VM-kvalgrupp hade blott åtta rankningspoäng fler än åttan Spanien, som i stället seedas i grupp 2. Spanien vann VM 2010 och EM 2008 och 2012 men floppade och åkte ut i gruppspelet i det senaste världsmästerskapet.

Sverige jagar sin första VM-plats sedan 2006 och på tisdag lottas vilket lag som väntar i playoff. Om Janne Anderssons manskap når VM kan en eventuell mardrömslottning bli världstvåan Brasilien från grupp 1 och stornationen Spanien från grupp 2. Högst två europeiska länder får lottas in i samma grupp och Blågult hamnar vid avancemang troligtvis i seedningspott 3.

ANNONS

I seedningsgrupp 1 har Frankrike och Ryssland – rankat 65:a i världen – sällskap av Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien och Polen. I grupp två finns, förutom Spanien, även England, Colombia, Mexiko, Uruguay och Peru. Fler lag tillkommer efter playoffspelet. Schweiz och Italien, två nationer som båda är potentiella motståndare för Sverige i playoff, har just nu enligt världsrankningen en plats i seedningsgrupp 2.

TT-Reuters
ANNONS