Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171110-alpvchansdotter-556855_se.ttela_1.jpg
Frida Hansdotter. Arkivbild.

Omväg ska göra Hansdotter snabbare

Det blir en liten omväg runt käpparna. Men går snabbare. Frida Hansdotter har tjuvkikat på Mikaela Shiffrin för att finslipa tekniken inför slalompremiären.

Duellen mellan Mikaela Shiffrin och den övriga slalomeliten har varit ganska ensidig sedan amerikanskan slog igenom för fem år sedan. Shiffrin har, utöver en skadeperiod vintern 2016, dominerat i slalomcupen, vunnit tre raka VM-guld, ett OS-guld och vann i fjol för första gången även den totala världscupen.

Men konkurrenterna gör naturligtvis allt för att komma ikapp den nu 22-åriga stjärnan. Då får man också låna lite av andra ibland.

- Som jag sagt tidigare kan jag inte härma Mikaela. Men det jag kan se från hennes åkning är att det finns ett flyt som man får om man åker lite längre väg och utnyttjar carvingskidorna, säger Hansdotter.

- Så jag har lagt en del krut på att ändra mitt linjeval i backen.

Tuffa val

I korthet innebär nyordningen att Hansdotter vid väl valda tillfällen vill försöka ta ut svängarna lite mer, för att utnyttja de timglasformade skidorna till max.

- Jag har nog en av de tuffaste linjerna och många gånger tjänar jag på det. Men jag tror att i vissa lägen, så skulle jag kunna åka lite längre väg men ändå få med mig mer av farten, säger svenskan.

Lördagens slalom i finländska Levi blir ett första kvitto på om Hansdotter och konkurrenterna lyckats närma sig Shiffrin eller inte.

Frida Hansdotter har byggt upp en fin rad placeringar i slalomcupen, där hon varit bland de fem bästa de senaste fem säsongerna. Efter totalsegern 2016 slutade hon i fjol fyra, en bra bit bakom suveräna Shiffrin, men tätt i hälarna på Veronika Velez Zuzulova och Wendy Holdener.

Ingen turbacke – hittills

Just Levi, känt för sitt branta sluthang, har dock inte varit någon turbacke för Hansdotter hittills. Det blev visserligen en andraplats 2014, men en urkörning senast och förhållandevis blygsamma resultat även tidigare år.

- Nja... jag kan hålla med dig. Det är klart att jag inte har de bästa resultaten härifrån, säger Hansdotter.

- Fast jag skulle inte säga att jag har åkt dåligt här. Utan kanske snarare att jag har varit lite långsam i starten, att jag inte har varit med riktigt första tävlingen. Men man vet ju aldrig.

Fakta: Frida Hansdotter

Född: 13 december 1985.

Discipliner: Slalom och storslalom.

Meriter: VM-silver 2015, VM-brons 2013 och 2017, samtliga i slalom. Dessutom två VM-medaljer, ett silver och ett brons, i lag. Totalsegrare i slalomcupen 2016. 186 världscupstarter, varav fyra har slutat med seger och ytterligare 22 med pallplatser.

Fakta: Svenska segrar i den alpina världscupen

Här är alla svenska segrar i den alpina världscupen hittills:

86: Ingemar Stenmark (46 storslalom, 40 slalom).

42: Anja Pärson (18 slalom, 11 storslalom, 6 störtlopp, 4 super-G, 3 superkombination).

24: Pernilla Wiberg (14 slalom, 3 super-G, 3 kombination, 2 störtlopp, 2 storslalom).

7: André Myhrer (7 slalom), Fredrik Nyberg (6 storslalom, 1 super-G).

5: Thomas Fogdö (5 slalom).

4: Frida Hansdotter (4 slalom), Ylva Nowén (4 slalom).

3: Maria Pietilä Holmner (3 slalom).

2: Jens Byggmark (2 slalom), Lars-Börje Eriksson (1 super-G, 1 storslalom), Markus Larsson (2 slalom), Jessica Lindell Vikarby (1 storslalom, 1 super-G), Jonas Nilsson (2 slalom), Stig Strand (2 slalom).

1: Kristina Andersson (slalom), Therese Borssén (slalom), Mattias Hargin (slalom), Sara Hector (storslalom), Niklas Henning (super-G), Camilla Nilsson (slalom), Anna Ottosson (storslalom), Johan Wallner (slalom).

MEST LÄST