Andreas Palicka var vass i Sveriges mål.

Palicka och Sverige imponerade mot Argentina

En glödhet målvakt, ett svårforcerat försvar och tretton målskyttar som levererade framåt. VM-segern mot Argentina var väntad, men den svenska laginsatsen imponerade i överkörningen som slutade 31–16.

|

När Sverige besegrade Egypten i VM-premiären var det med hjärtat i halsgropen som handbollslandslaget fick med sig två poäng.

Mot Argentina visade Sverige varför laget räknas till de hetaste medaljkandidaterna i turneringen.

Efter att Argentina överraskande knipit en poäng av Ungern i öppningsmatchen var varningsflagg visserligen hissad, men Sverige var ett par klasser för bra för att Sydamerikas bästa lag skulle kunna hota.

Den som imponerade mest var Andreas Palicka – som med rätta hyllades av de svenska fansen under matchen.

- Jag har aldrig upplevt något liknande, en hel hall med svenska fans som skanderar ditt namn. Jag kan inte beskriva den känslan mer än att säga att det är en av de härligaste känslor jag har haft i kroppen, rent sportsligt, säger han.

Även lagkamraterna stämde in i hyllningarna efteråt.

- Han gjorde en riktigt jävla bra match, säger Kim Andersson kort och koncist.

Jämnt i en kvart

Precis som i EM senast låter Sverige målvakterna starta varannan match och därför var det just Palicka, inhoppare i premiären, som tog plats mellan stolparna nu. Han inledde sin heta afton i Köpenhamn med att hålla nollan i drygt sex minuter.

Sveriges försvarsspel hjälpte "Palle" mycket så långt, men 3–0-ledningen åts ganska snart upp av argentinarna som inte minst utnyttjade att Blågult fick två spelare utvisade på kort tid.

Vid ställningen 6–6 i mitten av första halvlek hade Argentina till och med ett läge att ta ledningen för första gången, men Palicka räddade och i stället kunde Sverige koppla greppet kort därefter. Elva olika målskyttar – det vill säga alla utespelare förutom renodlade försvararen Max Darj och bänkade Simon Jeppsson – såg till att Sverige kunde gå till halvtidsvila i behaglig ledning 15–10.

Palicka målskytt

Några minuter in i andra halvlek skrevs den tolfte blågula målskytten in i matchprotokollet. Och det var ingen mindre än Andreas Palicka, som följde upp en av alla sina räddningar med att utnyttja att Argentina hade tagit ut målvakten.

Palickas prickskytte från eget mål betydde 18–11 och rev ner ett av kvällens största jubel från läktarna i Royal Arena, som var nästan lika gulblåfärgade som i premiären.

I det läget insåg nog de flesta att det skulle krävas ett litet argentinskt handbollsmirakel för att skapa nerv i matchen. Men miraklet uteblev och Sverige vann komfortabelt efter att även en inhoppande Jeppsson gjort mål. Vassast framåt var Mattias Zachrisson med sex fullträffar.

- Vi bygger det här laget på bredden och med tanken att alla ska bidra och det lyckades vi fantastiskt med i andra halvlek, säger målvaktsakrobaten och tackar sina utespelare efter jätteinsatsen.

- Mycket hänger på försvarsspelet också, de var fantastiska framför mig i dag och då får man det lilla extra tack vare det.

Efter två omgångar är Sverige den enda fullpoängaren i VM:s grupp D. Redan på måndagskvällen spelar Blågult igen och är då ännu större favorit när Angola står för motståndet.

Men då får Andreas Palicka trots storspelet börja på bänken till förmån för Mikael Appelgren.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Läget i Sveriges VM-grupp

Ställningen efter två omgångar: Sverige 4 poäng, Ungern 3, Angola 2, Qatar 2, Argentina 1, Egypten 0.

De tre bästa lagen går vidare till mellanrundan och tar med sig resultaten från inbördes möten.

Sveriges återstående matcher: Angola (måndag), Qatar (onsdag), Ungern (torsdag).