Pengaregn i SHL – då tvingas Malmö bromsa

Samtidigt som tv-pengarna ökar och SHL-klubbarna satsar ännu hårdare går Malmö åt andra hållet. Efter en jätteförlust på 13,6 miljoner förra säsongen tvingas klubben spara drygt åtta miljoner kronor.

ANNONS
|

SHL-klubbarna får den här säsongen runt tio miljoner kronor mer centralt tack vare det nya tv-avtalet med C More. Det centrala avtalet gav tidigare cirka 28 miljoner kronor per säsong, nu är den summan uppe i trakten kring 40 miljoner.

Mora ökar, enligt Idrottens Affärer, sin spelarbudget med tio miljoner kronor. Då fick klubben som nykomling i fjol inte hundraprocentig ersättning då det lag som trillar ur får en del av dessa pengar.

Mästarlaget Växjö har ökat sin spelarbudget med tre miljoner, från 42 till 45 miljoner kronor, enligt Smålandsposten.

Nio miljoner mindre

När de andra lagen skjuter till pengar gör Malmö tvärtom. En förlust på 13,6 miljoner kronor tvingade klubben att agera då kraven på eget positivt kapital dessutom skruvas upp stegvis från 4 miljoner kronor i år till 10 miljoner 2022.

ANNONS

- Det är gamla grejer som har följt med och som jag ärvde. Kostnaderna har vi koll på, men intäkterna har inte kommit som vi hade hoppats sedan vi gick upp i SHL. Nu har vi sagt att vi försöker rensa allting, ta förlusten och sedan börja om lite. Men elitlicensen är inga problem, säger Sylvegård.

Malmö tvingas därför sänka spelarbudgeten kraftigt den här säsongen, enligt Sylvegård med mellan åtta och nio miljoner kronor.

- Jag tror vår budget är ganska låg jämfört med de andra lagen, vi ligger på ungefär 37 miljoner, säger Sylvegård.

Spetsspelare borta

Det märks på truppen. Spetsspelare som fjolårets poängkung Rhett Rakhshani, nu i Frölunda, bäste poängbacken Nils Andersson, HV71, och tidigare så produktive Robin Alvarez, Skellefteå, har alla försvunnit.

- Vi tycker inte vi har ett sämre lag i år fast vi har sänkt spelarbudgeten. En utländsk spelare som kostar 200000 euro netto, det är nästan fyra miljoner med lägenhet och flygresor, och så tittar man så gör de 27 poäng. Det är ganska mycket per poäng. Det har vi tittat på, säger Sylvegård med tydlig passning till Andy Miele, amerikanen som Malmö skeppade i väg till Växjö i slutet av förra säsongen.

ANNONS

När Malmö i fjol slog ut Frölunda i kvartsfinal var det andra än de tilltänkta stjärnorna som levererade. Det gjorde beslutet enklare att satsa hemvävt – sex av spelarna med A-lagskontrakt har Malmöklubbar som moderklubbar och ytterligare tre är från Skåne.

- Pengarna (från SHL) ökar, men tittar vi historiskt sett så har lönerna ökat lika mycket. Konsekvensen blir noll för klubbarna. Många klubbar mår inte bra, jag hoppas det här lyckas för det kan skicka signaler till hela Hockeysverige, säger Sylvegård.

TT

Fakta: SHL-klubbarnas ekonomi

Klubbarnas ekonomiska resultat förra säsongen och egna kapital:

Brynäs

Förra säsongens resultat: -919000.

Eget kapital: 14 miljoner.

Djurgården

Resultat: +800000.

Eget kapital: 23,3 miljoner.

Frölunda

Resultat: +1,8 miljoner.

Eget kapital: 32 miljoner.

Färjestad

Resultat: +3,1 miljoner.

Eget kapital: 108 miljoner.

HV71

Resultat: +7 miljoner.

Eget kapital: 47,5 miljoner.

Linköping

Resultat: -179000.

Eget kapital: 4,3 miljoner.

Luleå

Resultat: +1,3 miljoner.

Eget kapital: 9,2 miljoner.

Malmö

Resultat: -13,6 miljoner.

Eget kapital: 25 miljoner kronor (lånefinansierad kapitalfond).

Mora

Resultat: +320000.

Eget kapital: 5,4 miljoner.

Rögle

Resultat: +263000.

Eget kapital: 4,3 miljoner.

Skellefteå

Resultat: -3,5 miljoner.

Eget kapital: 52 miljoner.

Timrå

Resultat: +7,2 miljoner.

Eget kapital: 4 miljoner.

Växjö

Resultat: +5 miljoner.

Eget kapital: 25,4 miljoner.

Örebro

Resultat: -3,9 miljoner.

Eget kapital: 6,1 miljoner.

Kravet på eget kapital för att få licens för spel i SHL ökas successivt de närmaste åren. Här är vad som gäller, 2018: 4 miljoner, 2019: 5 miljoner, 2020: 6 miljoner, 2021: 8 miljoner, 2022: 10 miljoner.

Källa: Aftonbladet, klubbarna, Svenska ishockeyförbundet.

ANNONS