Pittsburgh klart för slutspel i NHL

Det börjar dra ihop sig i kampen om slutspelsplatserna i NHL. Pittsburgh har nu säkrat en plats efter en klar seger mot Montreal. Patric Hörnqvist och Carl Hagelin stod för två av målen. Samtidigt sköt William Karlsson Vegas till divisionstiteln.

|

De regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh är i slutspel för tolfte säsongen i rad, den längsta sviten i NHL-ishockeyn hittills.

Hörnqvist såg i första perioden till att Pittsburgh tog ledningen med 2–1, en knapp halvminut efter det att lagkamraten Conor Sheary kvitterat Montreals ledning. Ett par minuter senare drygade Carl Hagelin ut till 3–1. Matchen slutade 5–2.

- Det här är första steget, att ta sig till slutspel. Vi måste se till att vi är bättre varje gång vi kommer till rinken. Vi vet vad det handlar om i slutspelet. Förhoppningsvis kommer vi att ha kul, säger Hörnqvist, enligt lagets Twitter.

En viktig poäng

Alexander Edler avgjorde på övertid när Vancouver, sedan tidigare utan chans till slutspelsplats, slog Columbus.

Vancouver ledde först med hela 4–1 när Columbus gjorde en galen upphämtning i slutet av sista perioden – tre mål på drygt två och en halv minut, vilket tvingade matchen till förlängning. Vancouver hämtade sig snabbt och Edler satte det avgörande 5–4-målet efter 1 minut och 21 sekunder.

Kördes över

Men Columbus jublade ändå över att kvittera före full tid, eftersom det ger en viktig poäng i kampen om tredjeplatsen i Metropolitan division.

Vancouvers målvakt Anders Nilsson låg hemma sjuk, och ersattes av Thatcher Demko som fick göra NHL-premiär. Demko gjorde 26 räddningar.

John Klingberg var målskytt när Dallas, som inte har en realistisk chans att nå slutspel, slog Minnesota med 4–1. Minnesota ligger på slutspelsplats i Central division, med fyra matcher kvar att spela.

Arizona, sedan länge borta från slutspel, körde över St Louis med 6–0. Oliver Ekman-Larsson stod för 3–0-målet. St Louis har dock fortfarande chans att få vara med och slåss om Stanley Cup-bucklan.

Etta första säsongen

Det har också NHL:s färskaste lag, de gyllene riddarna från Vegas, som gör sin första säsong i både ligan och Pacific division. Segerfixare i nattens match blev ingen mindre än William Karlsson som vid ställningen 2–2 mot San Jose och i numerärt underläge snodde åt sig pucken och drev in mot motståndarmålvakten Martin Jones. Svensken drog sedan pucken mellan de egna benen innan han satte upp den i nättaket. I och med segern är det klart att Vegas vinner Pacific division. Fullträffen var Karlssons 41:a för säsongen.