Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Walter Wallberg har gjort sitt i OS, precis som övriga svenska åkare. Men han var mycket nära att nå den första finalomgången.

  Puckelsvenskarna missade finalen

  Blicken var tom, tonläget dystert och nu åker 17-årige Walter Wallberg hem från OS efter en misslyckad insats av svenskarna i puckelpist. Wallberg missade finalen med en hårsmån.

  Tongångarna var dystra efter att samtliga svenskar missat finalen i puckelpist i den svåra kylan i Phoenix extrempark i Bokwang. Närmast var alltså 17-årige Walter Wallberg, som var 0,14 poäng från att knipa den tionde och sista finalplatsen.

  - Jag vet att vi kan bättre och därför känns det extra surt, säger sportchefen Anders Olofsson.

  I stället tog sig australiern James Matheson vidare som siste man med 74,61 – och så var OS över för svenskarna redan i den andra kvalomgången.

  Wallberg har varit i final tre gånger tidigare i världscupen och hade högre förväntningar. Varför det inte gick just när det var som viktigast kan han inte riktigt svara på. Direkt efter åket ville han inte prata med pressen.

  - Jag var lite sur och åkte upp i liften och snackade lite med coachen direkt efter åket. Jag var bara så besviken. Att man är 21:a, och jag hade behövt vara på 20:e plats, säger han med en lätt huvudskakning.

  "Nu åker vi hem"

  TT: Kan du njuta något mer av OS nu?

  - Nej, nu åker vi hem.

  Trots allt är Wallberg ung, och har fler mästerskap som väntar. På frågan vad han kan göra om fyra år svarar han:

  - Ja det är fyra års träning – då ska jag ha en medalj.

  Kingsbury vann

  Anders Olofsson hade själv en förhoppning på att svenskarna skulle komma bland de tio bästa.

  - Där tycker jag vi ska ligga. Men Walter är 21:a i världen och han är bara 17 år. Nästa OS, då tar vi dom, säger han.

  Felix Elofsson slutade på 24:e plats och Ludvig Fjällström på 26:e av totalt 30 åkare.

  Storfavoriten Mikael Kingsbury fick äntligen sitt OS-guld. Kanadensaren, som har dominerat sporten de senaste åren och kom tvåa i Sotji-OS för fyra år sedan, vann finalen före Matt Graham, Australien och japanen Daichi Hara på bronsplats.