Rekord och final för Sophie Hansson

Sophie Hansson slog svenskt juniorrekord för andra loppet i rad. Då tog hon en finalplats på 50 meter bröstsim med åttonde tid, 30,72.

|

Det var en sänkning med sju hundradelar från försöken då hon kapade elva hundradelar.

- Det känns som jag får in en 50-meterssimning där jag kan rikta kraften rätt. Ofta brukar jag stressa. Så det känns skitbra, sade hon.

Hansson tog en finalplats även på dubbla distansen, 100 meter bröstsim, där hon blev åtta. Det var ju där Helsingborgssimmaren, nyss fyllda 20 år, blev av med ett juniorrekord efter en arrangörsmiss med tidtagningen i semifinalen.

Nu fick hon slå till på halva distansen i stället – två gånger.

Till torsdagens final finns detaljer att förbättra.

- Starten har jag nog lite att jobba på. Men sista 25 meterna kändes det som att jag verkligen jobbade mig in i loppet.

- Det är bara att ladda om, man vill alltid simma snabbare, sade hon.

På kortbane-EM i december tog hon sin första mästerskapsmedalj. Till en medaljplats är det dock en bra bit – det skiljde 34 hundradelar till Ruta Meilutyte, Litauen, på tredjeplatsen. Julia Jefimova, Ryssland, var semifinalsnabbast med 29,66.

Ungerska stjärnan Katinka Hosszu tog revansch för den missade medaljen på 100 meter rygg och vann 200 meter medley. Det var en historisk seger då hon blev första kvinnan att vinna EM-guld på samma distans fem gånger i rad.

Tidigare har hennes landsman Laszlo Cseh gjort samma bedrift på både 200 och 400 meter medley.

Hosszu vann en rysarseger på 2.10,17, åtta hundradelar före Ilaria Cusinato, Italien.

Glasgow, TT:s utsände