Erik Pettersson åker igenom Finlands försvar i VM-matchen där han gjorde två mål, båda på straffslag. Skridskoåkningen är 23-åringens allra vassaste egenskap, enligt förbundskapten Svenne Olsson.
Erik Pettersson åker igenom Finlands försvar i VM-matchen där han gjorde två mål, båda på straffslag. Skridskoåkningen är 23-åringens allra vassaste egenskap, enligt förbundskapten Svenne Olsson.

Reumatismen stoppar inte svenska stjärnan

Erik Pettersson är yngst i den svenska VM-truppen, men en världsspelare vid 23 års ålder. Han har redan varit med i fyra VM – trots att han har missat ett på grund av reumatism.

ANNONS
|

Bandy var ett naturligt val när Erik Pettersson växte upp i uppländska Söderfors, vid Dalälven. Pappa Håkan har spelat SM-finaler med Sandviken och farfar Rolf har spelat SM-finaler med Skutskär, för ganska länge sedan.

Erik Pettersson debuterade i elitserien för Sandviken som 16-åring.

- Jag fick spela med några av mina barndomsidoler. Det var en otrolig kvalitet och fart på träningarna, säger Pettersson.

ANNONS

Han räknar upp en hel rad namn, bland dem Misja Svesjnikov, Daniel Mossberg och dagens landslagskapten Daniel Berlin.

"Har alla redskap"

Nu är Erik Pettersson själv etablerad på högsta nivå. Det visas inte minst av att han är straffskytt i landslaget, trots konkurrens från mer rutinerade herrar.

Den unge anfallaren flyttade från Sandviken till ryska ligan 2017, och tillhör denna säsong topplaget Neftjanik i den klassiska bandystaden Chabarovsk.

- Erik har utvecklats i Ryssland. Han utstrålar en annan grundtrygghet nu, säger förbundskapten Svenne Olsson.

- Han har alla redskap som bandyspelare: ruskigt bra skridskoåkning, bra skott och en bra blick för spelet, säger Olsson.

Svårt byta tv-kanal

Men det har funnits en viss oro. Inför VM 2015 fick den då 19-årige Erik Pettersson lämna återbud på grund av reumatiska besvär i handlederna.

- Jag kunde knappt byta kanal på tv-dosan utan att det gjorde jätteont, minns han.

ANNONS

Besvären tog fart efter en influensa och kom inte helt oväntat.

- Både pappa och min farfar har reumatism, så jag hade förstått att det kunde bli så för mig också, säger Erik Pettersson.

Tur senaste åren

Han hade haft ont även tidigare, men bara till och från. VM-återbudet ledde till att Pettersson fick diagnosen ärftlig reumatism, och medicin att ta vid behov.

- Jag har haft tur och inte känt av så mycket vare sig i år eller förra året. Ibland får jag lite ont, men då tar jag medicin och så går det över på några dagar, säger Pettersson.

För två år sedan var Erik Pettersson med och tog VM-guld i sin dåvarande hemmaarena i Sandviken.

Förra året gick det sämre, när VM spelades i hans nuvarande hemstad Chabarovsk långt österut i Sibirien. Ryssland vann finalen mot Sverige med 5–4.

ANNONS

- Det var små marginaler. De satte sina chanser i början. Vi hade lite stolpe ut. Ryssarna ledde med 2–0 väldigt tidigt, minns Pettersson.

Snabbt på olika sätt

Han trivs i klubben Neftjanik, och gör gärna jämförelser mellan rysk och svensk bandy.

- I Ryssland är spelet mer offensivt. Alla har gått i en skola där man ska vara bra individuellt.

- Ryska lag spelar också med ett mer aggressivt försvar. Som anfallare har man ganska lite tid på sig med bollen. Men när man har kommit in i det är det lättare att luckra upp ett sådant försvar än ett svenskt, där alla spelar tillsammans.

Å andra sidan har svenska lag ett mer utvecklat passningsspel.

ANNONS

- Alla har fart i olika riktningar och spelar bollen till varandra. Det blir ett snabbt spel på ett annat sätt, säger Erik Pettersson.

Sverige är storfavorit i fredagens VM-semifinal mot Kazakstan, som man tidigare besegrat med 22–1 i gruppspelet. På lördag är det dags för VM-final.

TT

Fakta: Erik Pettersson

Ålder: 23 år.

Yrke: bandyspelare.

Klubb: SKA Netftjanik i Chabarovsk, Ryssland.

Moderklubb: Söderfors i Uppland, vid Dalälven.

Övriga klubbar i karriären: Sandviken 2010–2017, Jenisej 2017–2018.

Landskamper: 37.

Meriter: VM-guld 2017, två SM-guld med Sandviken (2012, 2014).

Aktuell: straffskytt och yngste spelare i Sveriges VM-trupp.

Fakta: Svenskar i Ryssland

Svenska spelare i ryska superligan (klubbens hemstad inom parentes):

Patrik Johansson, Start (Nizjnij Novgorod).

Erik Pettersson, SKA Netftjanik (Chabarovsk).

Patrik Sjöström, Jenisej (Krasnojarsk).

ANNONS