Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181017-champrosengard-782081_se.ttela_1.jpg
Rosengårdsmittbacken Glódís Perla Viggósdóttir trivs med det tuffa spelschemat. Förutom dubbla möten med Slavia Prag i Champions League-åttondelsfinalen kämpar Malmöklubben om SM-guldet.

Rosengård avslutar säsongen med fyra finaler

Fyra matcher återstår för Rosengård denna säsong. Matcher som kommer att avgöra om fotbollsåret 2018 blir en succé eller ett misslyckande.

Redan i somras tog Rosengård höjd för en höst med ett schema späckat med matcher. Under september spelade Malmöklubben sju tävlingsmatcher på 22 dagar. Nu är Rosengård inne i en fas med fem matcher på 18 dagar.

- När vi startade upp i somras prioriterade vi att träna lite tuffare under de två första veckorna. För att just vara rustade för de här perioderna, säger tränaren Jonas Eidevall och fortsätter:

- Vi planerar alltid för att spela många matcher i FC Rosengård.

"Jättespännande"

Matcherna som återstår är dock inte vilka som helst. På torsdagen väntar hemmamöte med Slavia Prag i Champions League-åttondelsfinalen. På måndag ska Rosengård försöka att hålla allsvenskan vid liv när Piteå kommer till Skåne. Då krävs det hemmaseger eller oavgjort för att inte Norrbottenslaget ska få fira sitt första SM-guld redan på Malmö IP. Sedan väntar den allsvenska slutomgången borta mot Göteborg (27 oktober) innan returmötet med Slavia Prag i Tjeckien (1 november) sätter punkt för fotbollsåret 2018.

- Det är jättespännande. Vi har nästan fyra finaler framför oss. Det är jätteroligt spela just nu, säger den isländska landslagsmittbacken Glódís Perla Viggósdóttir med ett leende.

Hon tror inte att det tuffa schemat nödvändigtvis gör spelarna bättre, men det kan ha en positiv effekt på ett annat plan.

- Mentalt blir det annorlunda än när man har gott om tid mellan matcherna. Det är då man ska visa att man kan höja sig, säger 23-åringen, som nyligen skrev på för ytterligare två år i Rosengård.

Möttes för två år sedan

Rosengård och Slavia Prag möttes i åttondelsfinal även för två år sedan. Då vann det svenska laget med klara 6–1 sammanlagt, men i våras nådde tjeckiskorna kvartsfinal i Champions League. Där blev Wolfsburg, som senare gick till final för svårt, men Prag spelade 1–1 i hemmamötet med tyskorna (6–1 totalt).

- Vi vet ju att de gör det nästan alltid bra i Champions League. De spelar i en liga där de alltid är ett av de två bästa lagen, men har kanske ofta matcher där de inte spelar mot så bra motstånd. Det gör vi hela tiden här i allsvenskan, så det ska förhoppningsvis vara en fördel för oss, säger Glódís Perla Viggósdóttir.

Fakta: Rosengårds CL-facit

TT

Rosengård är klart för åttondelsfinal i Champions League efter 3–0 sammanlagt mot ryska Rjazan. Här är klubbens facit i turneringen (åren under namnen LDB Malmö och Malmö FF inkluderade):

2017–2018: Åttondelsfinal, utslaget av Chelsea (0–4 sammanlagt).

2016–2017: Kvartsfinal, Barcelona (0–3).

2015–2016: Kvartsfinal, Frankfurt (efter straffar, 1–1 sammanlagt).

2014–2015: Kvartsfinal, Wolfsburg (4–4 sammanlagt, utslaget på grund av färre gjorda bortamål).

2013–2014: Åttondelsfinal, Wolfsburg (2–5).

2012–2013: Kvartsfinal, Lyon (0–8).

2011–2012: Kvartsfinal, Frankfurt (1–3).

2003–2004: Semifinal, Frankfurt (1–4).

Fakta: Champions League

TT

Åttondelsfinalerna i Champions League avgörs 17–18 oktober med returmatcher 31 oktober–1 november.

Lottningen till vårens kvartsfinaler – och även vilka som möts i semifinal – sker den 9 november i Nyon, Schweiz.

Kvartsfinalerna spelas 20–21 och 27–28 mars. Semifinalerna avgörs 20–21 och 27–28 april.

Finalen spelas den 18 maj på Ferencváros-stadion i Budapest.

Källa: Uefa

Fakta: Guldstriden i allsvenskan

TT

Med två omgångar kvar att spela av damallsvenskan står kampen om SM-guldet mellan trion Piteå, Rosengård och Göteborg. Så här är läget i toppen:

1) Piteå, 45 poäng, 14 plusmål.

Kvar att möta, måndag: Rosengård (b). 27/10: Växjö (hemma).

2) Rosengård, 42 poäng, 38 plusmål.

Kvar att möta, måndag: Piteå (h). 27/10: Göteborg (b).

3) Göteborg, 41 poäng, 21 plusmål.

Kvar att möta, lördag: Kristianstad (b). 27/10: Rosengård (h).

MEST LÄST