Schweiziska X-faktorer väntar Sverige

Den amerikanska kommentatorsmardrömmen har blivit verklighet. Sverige och Schweiz, det engelska språkets kanske två mest förväxlade länder, ställs mot varandra i åttondelsfinal. Det innebär att två X-faktorer från Kosovo väntar för Sverige på tisdag i S:t Petersburg.

ANNONS
|

Efter en stabil 1–1-insats mot Brasilien så såg det mörkt ut för Schweiz. 0–1-underläge mot Serbien i ett regnigt Kaliningrad i halvtid.

Det var då Schweiz och deras X-faktorer visade vägen. Först Granit Xhaka, med ett urtjusigt, skruvat distansskott. Arsenalmittfältaren, som härstammar från Kosovo, firade målet med att göra den "albanska örnen" med sina händer. När Xherdan Shaqiri, i den 90:e minuten, också gjorde 2–1, så rev han av sig sin matchtröja.

Och gjorde "örnen" – även han. För även han har kosovoalbanska rötter.

Laddade gester

De politiskt laddade gesterna, ett resultat av den konflikt som länge rått mellan Kosovo (som förklarade sig självständigt från Serbien 2008) och Serbien, bestraffades med böter från Fifa.

ANNONS

Några avstängningar blev det dock inte, och den för Schweiz så viktiga duon är därmed tillgänglig.

Kosovoinfluenserna i all ära – årets upplaga av Schweiz har varit mycket mer än så.

Deportivo La Coruñas Fabian Schär har tillsammans med Dortmundynglingen och utropstecknet Manuel Akanaji bildat ett svårgenomträngligt mittlås. Veteranen Valon Behrami (må så vara även han med kosovoalbanska rötter) visade med sin uppvaktning av Neymar i premiären att han fortfarande håller. I Mönchengladbachmålvakten Yann Sommer har man en målvakt i världsklass.

Tunga avbräck

Men de har åkt på två tunga avbräck i den annars så starka försvarslinjen inför den viktiga åttondelen: Varken Schär eller den välmeriterade ytterbacken Stephan Lichtsteiner kommer till start. Båda är avstängda efter för många gula kort.

Schweiz må inte vara ett stjärnfyllt Brasilien. Men likväl ingen lätt uppgift för Sverige, som aldrig mött dem i mästerskapssammanhang.

Åtminstone blir det stökigt för alla TV-kommentatorer i USA.

TT

Fakta: Sverige mot Schweiz

Sverige har spelat 28 landskamper mot Schweiz. Av dessa har Blågult vunnit tio, spelat sju oavgjorda och förlorat elva.

Sverige har gjort fyra mål mer än Schweiz, 46 mot 42.

Lagen har aldrig mötts i ett stort mästerskap.

ANNONS