Seger för Hamilton – tillbaka i VM-ledning

Lewis Hamilton var mannen för dagen i formel 1-loppet i Frankrike. Britten i Mercedes dominerade loppet från start till mål – och tog i och med segern tillbaka ledningen i VM-tabellen. Hamilton vann loppet före Max Verstappen och med finländaren Kimi Räikkönen på tredje plats.

ANNONS
|

- Bra jobb. Jag är så glad för England också, jublade Hamilton i teamets radio och syftade på Englands 6–1-seger över Panama i fotbolls-VM.

Hamilton kallade det en bra söndag där han tog tillbaka VM-ledningen.

- Jag har inte hunnit tänka på det, men det är där jag vill vara.

ANNONS

Dramatisk start

Loppets stora, och egentligen enda, dramatik utspelade sig i de första kurvorna direkt efter start. Flera sammanstötningar inträffade, bland annat mellan Sebastian Vettel i Ferrari och Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas.

Vettel blev av med vingen på bilen och Bottas fick punktering. Båda kunde dock fortsätta racet efter depåbesök, men möjligheterna till en pallplats försvann för båda förarna. Vettel dömdes dessutom till vållande av kontakten mellan de båda och straffades med fem sekunders tidstillägg. Vettel, som hade VM-ledningen inför tävlingen i Frankrike, lyckades trots allt köra upp sig till femte plats medan Bottas slutade sjua.

Ericsson utan poäng

Svenske Marcus Ericsson i Sauber gjorde säsongens bästa kval i lördags och startade som 15:e man. Ericsson kunde dock aldrig blanda sig i kampen om VM-poängen utan slutade på 13:e plats. Stallkamraten Charles Leclerc slutade tia och fick med sig en poäng.

- Jag gjorde en bra start och ett bra förstavarv, men jag hade ingen fart i bilen under första halvan och tyckte mest jag halkade omkring därute. Andra halvan var rätt så bra och då fick jag göra några omkörningar, säger Ericsson i Viasats sändning om sitt race.

ANNONS

- Jag tycker vi hittat en del inställningar i bilen i helgen, det är något att bygga vidare på.

Söndagens tävling i Frankrike var starten på en intensiv period i formel 1 med fem tävlingar på sex veckor. Redan nästa vecka avgörs Österrikes GP.

TT-Reuters

VM-ställningen

VM-tabellen efter åtta av 21 deltävlingar:

1) Lewis Hamilton, Mercedes, 145 poäng, 2) Sebastian Vettel, Ferrari, 131, 3) Daniel Ricciardo, Red Bull, 96, 4) Valtteri Bottas, Mercedes, 92, 5) Kimi Räikkönen, Ferrari, 83.... 17) Marcus Ericsson, Sauber, 2.

ANNONS