Sista putsen på VM-fasaden i Moskva

Det målas och det borras och det spikas när Ryssland lägger sista putsen på sina VM-byggen. Fansen gläds – medan kritikerna suckar över statens överdådiga satsningar.

ANNONS
|

Med bara några dagar kvar till VM-starten jobbas det intensivt kring den väldiga Luzjniki-stadion i Moskva. Ryssland har visserligen långhelg och ledig måndag, men det gäller inte här.

Fikastånd ska byggas klart och souvenirbutiker sättas upp innan allt är redo för invigningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien på torsdag.

VM-febern börjar så sakteliga stiga. Kring Röda torget syns fler och fler inresta fotbollsturister.

- Jag kom i går och ska vara här i tre veckor. Ärligt talat tror jag inte laget är kvar längre än så, säger australiska Sam Rowen från Brisbane.

ANNONS

Miljardbudget

Sam ska resa runt mellan VM-städerna, där Australien spelar i Kazan, Samara och Sotji. Än så länge har allt fungerat smidigt.

- Jag var på förra VM också och förväntar mig mycket folk, många fans, från olika länder. Och mycket glädje, säger hon.

Samma dröm har också arrangörerna och inte minst den ryska staten. Fotbolls-VM är ett prestigeprojekt som ska visa Rysslands kapacitet att hantera stora världsevenemang, men också ge en bild av landet som något annat än slitna sovjetbyggen, gropiga vägar, hårdföra poliser och korruption.

Officiellt ligger VM-kostnaderna på motsvarande drygt 100 miljarder svenska kronor.

Tunga suckar

Alla är heller inte särskilt förtjusta över vad pengarna läggs på.

Anna Davydova i Nizjnij Novgorod leder en organisation som försöker få pengar till att rädda de vackra gamla trähusen i stadens centrum.

Samtidigt har staten lagt drygt 2,5 miljarder kronor på att bygga den arena där Sverige spelar sin VM-premiär mot Sydkorea nästa måndag.

- Vad ska vi med ett sådant här stadion till? Det finns inte 40000 fotbollsfans i Nizjnij Novgorod. Skötseln av den här arenan kommer framöver att årligen sluka fem procent av stadens budget, suckar Davydova i en intervju med amerikanska Radio Free Europe.

ANNONS

"Allt är redo"

De tillresta fotbollsfansen klagar dock inte.

- Allt är jättebra. Vi ska vara här en månad. Vi ska vinna allithop! tjoar en grupp glada peruaner på Pusjetjnaja-gatan i centrala Moskva.

Och internationella fotbollsförbundet, Fifa, är nöjt.

- Nu när man är här på plats kan man bara berömma det fantastiska arbete som gjorts av Ryssland och arrangörerna. Allt är verkligen redo, säger viceordföranden Salman Ibrahim al-Khalifa enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Moskva, TT:s utsände

Fakta: Fansen i VM

Enligt internationella fotbollförbundet, Fifa, hade i slutet av förra veckan drygt 2,4 miljoner biljetter sålts inför VM i Ryssland. På topp-10-listan över köpare finns bara tre europeiska länder – men desto fler från Latinamerika:

Källa: Fifa.

ANNONS