Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170111-styrkekvinnor-397492_se.ttela_1.jpg
Tyngdlyftning lockar allt fler kvinnor och nu vill forskare ta reda på hur det kommer sig och vad idrottsrörelsen kan göra för att rekrytera kvinnor till och stötta de redan aktiva inom styrkeidrotten. Arkivbild.

Ska ta reda på varför kvinnor lyfter tungt

Allt fler kvinnor lockas till kraftsporter som tyngdlyftning och styrkelyft. Till exempel har antalet kvinnor som deltagit i SM de senaste åren ökat från 42 stycken 2014 till drygt 70 förra året, enligt siffror från Svenska tyngdlyftningsförbundet. Nu ska två forskare vid Högskolan i Dalarna försöka ta reda på varför det är på det här viset, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

Det ska man göra genom att bland annat intervjua tränings- och tävlingsaktiva kvinnor från junior- till veteranklasser. Forskarna kommer även att prata med flickor i förskolan om deras föreställningar om att vara stark.

- Jag tror vi har för lite kunskap om hur det är för flickor att komma in i en idrott som skiljer sig från de vanliga idrotter man möter, det finns inte så många förebilder, säger Linda Vixner, universitetslektor i medicinsk vetenskap och en av forskarna bakom studien, till P4 Dalarna.

MEST LÄST