Skellefteå höll undan och vann mot Luleå

Det inleddes med fem knäpptysta minuter. När säsongens första Norrlandsderby var över hade Skellefteå tystat hemmapubliken igen efter 5–3 mot Luleå. Men laget höll på att tappa en 4–1-ledning.

|

Luleås och Skellefteås supportrar var, i en gemensam protest mot SHL, tysta i matchens fem första minuter. Luleåklacken höll upp en banderoll med budskapet "Fem tysta minuter för en högljudd framtid" och Skellefteås dito svarade med "Kvalificera, inte licensiera", som replik på bland annat den senaste tidens uppgifter i Aftonbladet och Expressen gällande förslag på framtida skärpta licenskrav.

Hemmalagets supportrar fick sedan jubla först när Daniel Sondell hittade en lucka i powerplay till 1–0 efter tio minuters spel. Sedan blev det Skellefteå. För hela slanten.

Styrde in 4–1

Adam Pettersson kvitterade bara drygt en minut senare och i den andra perioden gjorde Linus Lindström 2–1 och Jimmie Ericsson 3–1 några minuter senare. När Oscar Möller styrde in 4–1 åtta minuter in i tredje perioden såg Skellefteå ut att kunna defilera hem till Västerbotten med tre poäng från Norrbotten.

Men Luleå vaknade, till synes från ingenstans. Unge Carl Mattsson reducerade med sitt första SHL-mål i första SHL-matchen, och när Petter Emanuelsson gjorde 3–4 var det, med 3.44 kvar att spela, match. Kvitteringschanser saknades inte – men i stället satte Emil Djuse 5–3 i tom kasse.

- Det kan vända snabbt, det gäller att vara på tå hela tiden. Men vi gjorde det bra i slutet, sade Oscar Möller till C More.

"Pendlar lite grand"

Skellefteå har därmed inlett med fyra raka segrar och toppar tabellen. Luleå, däremot, har fortsatt bara fyra inspelade poäng. Dessutom saknas alltjämt Isac Lundeström (testar med Anaheim i NHL) och Patrick Cehlin (hjärnskakning, enligt Expressen) – och därutöver kom inte heller lagkaptenen Niklas Olausson till spel mot Skellefteå.

- Vi pendlar lite grand i prestation och släpper lite för enkla mål, sade tränaren Thomas "Bulan" Berglund till C More.

- Men vi kommer tillbaka på ett jäkligt bra sätt, det får vi ta med oss.