SOK-basen: "Jag är förstås jättenöjd"

Lika många guld som i Turin 2006, totalt 14 medaljer men fler guld och silver än i Sotji för fyra år sedan. Den historiska framgången liknande SOK-basen Peter Reinebo med vädret sista dagen i Pyeongchang.

ANNONS
|

I och med Stina Nilssons överraskande brons i tremilen gjorde de aktiva patron ur och OS i Pyeongchang läggs till handlingarna.

Sveriges olympiska kommitté skickade 110 aktiva till Sydkorea och kalkylerade med totalt åtta medaljer, sju färre än i Sotji 2014. Det var – med facit i hand – lågt räknat. Peter Reinebo, truppens chef de mission, åker hem med sifferraden 7–6–1 och Sverige på sjätte plats i medaljligan.

Förberedelser bakom framgången

- Jag är förstås jättenöjd och tycker att vår trupp gör ett väldigt, väldigt bra OS. Det är det bästa någonsin. Flera grenar tar medalj, skidskyttet gör ett lyft. De två slalomgulden är också ett stort steg framåt. Utifrån det vi sett och hört har förberedelserna varit bra för i princip alla lag, i princip för alla aktiva och det gör att utfallet blir bra, säger han.

ANNONS

- Det viktigaste är alltid att de aktiva har förmågan att fokusera, förmågan att ladda om och jag tycker att det är strålande sådana prestationer. Vi är glada och stolta och ser framåt.

TT: Ni hamnar en bra bit över målet. Räknade ni för lågt?

- Det är många som säger det. Jag har inte yttrat några förhoppningar utan utgått från styrkan på pappret och den är tydligt överträffad. Jag sade också att elva, tolv medaljer kunde vi nå om vi hade samma fantastiska utfall som i Rio och i Sotji.

Solen har sina fläckar

Men även solen har som bekant sina fläckar. Freestyle-, freeskiing- och snowboardåkarna levde varken upp till sina egna eller andras förväntningar och missade helt medaljerna. Det var snudd på lika illa i Sotji för fyra år sedan, men där räddade Anna Holmlund något upp det hela med bronset i skicross.

ANNONS

- Ja, visst finns det fläckar. Och det är skugga här ibland och folk slinter på skidorna, säger Reinebo och nickar mot skidspåren i Alpensia.

- Man kan fundera på snowboard- och freestylegrenarna, som har en bättre nivå på världscupen än vad de visar här. Att det sker på ett OS må så vara, men nu är det så igen och jag tror att det finns en förbättringspotential där. Kanske hur man laddar inför ett sånt här mästerskap, hur man hanterar det, vilket glid man har på skidorna eller vad det nu är för något. Det måste vi analysera lite noggrannare.

Hyllar skidskyttarna

Reinebo påpekar också att längdskidåkningen på herrsidan "behöver ta ett omtag mot 2022 och 2026".

TT: Vad sticker ut som dina största personliga minnen av OS?

- Det ena är de som gång på gång stått på pallen i världscupen också gör det här. Det känns starkt.

ANNONS

Där tänker Reinebo på de individuella guldmedaljörerna Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Frida Hansdotter och André Myhrer.

Hanna Öbergs och skidskytteherrarnas stafettguld hamnar i ett annat fack.

- De är det andra. Unga aktiva som är så respektlösa, har så härlig inställning och som man trodde skulle blomma upp om några år men gör det redan nu. Det är helt fantastiskt.

Pyeongchang, TT:s utsände
ANNONS