Stjärnskottet om landslagsdebuten: "Hade gett upp"

Han gick från hockeyettan till SHL i fjol, gjorde dundersuccé och skrev NHL-kontrakt. Nu tar Växjöbacken Joel Persson nästa kliv i karriären när det är dags för debut i Tre Kronor.

ANNONS
|

Han skrattar när han pratar om sina senaste 20 månader och konstaterar:

- Allt har gått väldigt snabbt.

Han har precis klivit av Tre Kronors träning i Segeltorp utanför Stockholm och skrivit autografer till entusiastiska småknattar som följt en lång träning och äntligen fått lön för mödan.

Tre Kronor gör sin första turnering för säsongen efter att ha vunnit andra raka VM-guldet i maj och i truppen finns hela elva debutanter.

ANNONS

Den spelskicklige Växjöbacken är en av dem och skåningen från Osby har aldrig spelat i vare sig pojk- eller juniorlandslag.

Kort elitkarriär

Hans elitkarriär är bara en dryg säsong lång. Våren 2017 spelade han division 1-hockey i Kristianstad och jobbade som elevassistent.

I fjol gjorde han kometkarriär i Växjö, blev tvåa i backarnas poängliga i SHL – sex mål och 34 poäng på 51 matcher – vann SM-guld och skrev NHL-kontrakt med Edmonton. Den här säsongen är han utlånad till Växjö.

- Det har varit overkligt. Hade någon sagt för 20 månader att man skulle spela i landslaget hade jag nog skrattat. Samtidigt är det något jag inte försöker tänka på utan jag försöker leva här och nu. Jag uppskattar var jag har varit innan, har lärt känna mycket människor på vägen och är glad över var jag är i dag, säger han.

Att ta en säsong till i SHL var bland annat med landslaget som fokus. Att ta ytterligare ett steg innan han flyttar till NHL – där han en dag drömmer om att spela powerplay med Connor McDavid.

ANNONS

Spel i powerplay

I landslaget ser det också ut att bli spel i numerärt överläge. På tisdagens träning fanns han med i första uppställningen i powerplay och förbundskaptenen Rikard Grönborg kommer att använda Persson i en offensiv roll.

- Vi förväntar oss att han har samma roll här som i Växjö. Han är fantastiskt spelbegåvad, jag gillade hans spel med pucken redan förra året och nu tycker jag att han har tagit steg i pondus och spelet utan puck, säger Rikard Grönborg.

Debuten blir på torsdag kväll då Tre Kronor möter Tjeckien i Prag.

- Det blir nog lite fjärilar i magen, sedan är det bara att försöka kontrollera det och spela som man gör som vanligt. Det är ju anledningen till att jag är här, säger Persson.

En VM-plats hägrar förstås i maj nästa år – även om konkurrensen är stenhård med alla NHL-spelare som tagit plats de två senaste åren.

ANNONS

- Det är inget man kan styra över, det gäller bara att göra sitt bästa när man är här och även hemma i Växjö.

TT

Fakta: Joel Persson

Fakta: Joel Persson

Ålder: 24.

Längd/vikt: 185 centimeter/85 kilo.

Moderklubb: Osby.

Klubbar i karriären: Kristianstad (division 1), Osby (division 2), Tyringe (division 2 och division 1), Växjö. Har skrivit NHL-kontrakt med Edmonton och är utlånad till Växjö denna säsong.

Fakta: Debutanterna i Tre Kronor

Lars Johansson, 31 år, målvakt, CSKA Moskva.

Jesper Sellgren, 20, back, Luleå.

Lukas Bengtsson, 24, b, Linköping.

Viktor Lööv, 25, b, Jokerit.

Joel Persson, 24, b, Växjö.

Jakob Lilja, 25, forward, Djurgården.

Emil Larsson, 25, f, Luleå.

Anton Wedin, 25, f, Timrå.

Linus Johansson, 25, f, Färjestad.

Linus Fröberg, 25, f, Färjestad.

Jonathan Davidsson, 21, f, Djurgården.

ANNONS