Emil Bemström på landslagsträningen inför debuten i Tre Kronor.
Emil Bemström på landslagsträningen inför debuten i Tre Kronor.

Stjärnskottets succé ger Petterssonvibbar

Stjärnskottet Emil Bemströms SHL-succé ger vibbar av Elias Petterssons rekordsäsong från i fjol. Inför debuten i Tre Kronor hyllas Djurgårdsjunioren av sin NHL-klubb Columbus där han kan hamna redan nästa säsong.

ANNONS
|

Elias Pettersson slog Kent Nilssons poängrekord för juniorer i fjol och gör nu jättesuccé i NHL med Vancouver Canucks. Pettersson tog både SM-guld med Växjö och VM-guld med Tre Kronor innan han drog i väg.

19-årige Bemström ligger visserligen snäppet under Pettersson när det gäller poäng, men leder SHL:s skytteliga med 18 mål. Och precis som för Pettersson verkar Bemström hålla uppe sin produktion.

Det klassiska är annars att det kommer en svacka efter junior-VM, men Bemström har gjort poäng i tio av elva matcher efter JVM, varav sex mål.

Fint sällskap

På torsdagskvällen gör Djurgårdsforwarden debut i Tre Kronor när Tjeckien väntar i hemmaturneringen på Hovet i Stockholm.

ANNONS

- Givetvis är det en jämförelse man kan göra, men de är ganska olika som spelare. Elias har varit en supertalang sedan han var väldigt ung och draftades som nummer fem, medan Emil gick som 117:e. Sedan är Emil med sina 18 mål redan topp tio genom tiderna i SHL för en junior och det är ganska fint sällskap där, säger Boumedienne, före detta NHL-back och profil i bland annat Södertälje och Djurgården.

Bara sju spelare i SHL/elitseriens 44-åriga historia har gjort fler mål som juniorer – och då återstår 13 omgångar av grundserien. Kent Nilsson har målrekordet med 28 fullträffar, sedan finns spelare där som Elias Petterson, Peter Forsberg, Markus Näslund och Tomas Sandström.

Inte illa av en spelare som gör sin första säsong i SHL och i fjol, i hockeyallsvenska Leksand, gjorde åtta mål på hela säsongen. Hans utveckling går i raketfart.

Roll i powerplay

Bemström ser fram emot debuten och kommer, precis som i Djurgården, att få en roll i numerärt överläge.

- Det är otroligt kul att få den chansen här, man jag har ju gjort det bra i SHL i powerplay, säger Bemström som gjort hälften av sina mål i numerärt överläge.

ANNONS

Just hans skott är det som sticker ut.

- Hans förmåga att skjuta och träffa mål, det är en dimension som inte så många har. Sedan att han producerar över tid, hans tävlingsinstinkt och att han tränar stenhårt och är ambitiös, säger Boumedienne.

När det gäller NHL-ambitioner redan till nästa säsong ligger Bemström lågt. Han har inget kontrakt med Columbus ännu, men med den pågående succésäsongen lär det bara vara en tidsfråga.

- Det vore otroligt kul att komma till NHL någon gång, men jag får fundera på det efter säsongen och bolla lite med dem, säger han.

TT

Fakta: Juniorerna som gjort flest mål

28 mål: Kent Nilsson, Djurgården, 1975–76.

24 mål: Elias Pettersson, Växjö, 2017–18.

23 mål: Peter Forsberg, Modo, 1992–93, Tomas Sandström, Brynäs, 1982–83, Patric Hörnqvist, Djurgården, 2006–07.

22 mål: Markus Näslund, Modo, 1991–92 och 92–93.

21 mål: Daniel Sedin, Modo, 1998–99.

20 mål: Sandström 1983–84.

18 mål: Emil Bemström, Djurgården, 2018–19, Niklas Eriksson, Leksand, 1988–89.

Källa: eliteprospects.com.

Fakta: Tre Kronors debutanter

Totalt 15 spelare har debuterat i Tre Kronor denna säsong, i hemmaturneringen i Stockholm finns ytterligare fyra:

Oscar Engsund, 25 år, back, Luleå.

Emil Djuse, 25, b, Skellefteå.

Emil Sylvegård, 25, f, Malmö.

Emil Bemström, 19, f, Djurgården.

ANNONS