Svängigt och målrikt i gigantkampen

Buffaloforwarden Ryan O'Reilly har blivit Kanadas specielle Rysslandsdödare. I fjol knäckte han dem i VM-semifinal – i år skickade han ut dem ur turneringen i kvarten.

|

O'Reilly avgjorde i numerärt överläge efter 4.57 av förlängningen i en vild match.

Superstjärnan Connor McDavid slog passningen under klubban på en rysk försvarare som gjorde allt för att försöka stänga passningsvägen.

- En fantastisk passning, jag vet inte hur han fick fram den, sade O'Reilly.

I fjol vann Kanada över Ryssland i semifinal efter att ha vänt 0–2 till 4–2 i den sista perioden. Den gången gjorde O'Reilly vinstgivande 3–2 och spelade fram till 4–2.

"Speciellt möte"

Den här gången skickade han ut Ryssland redan i kvartsfinalen.

- Det känns så klart bra. Det här är fortfarande ett väldigt speciellt rivalmöte, sade den assisterande lagkaptenen, vars Kanada nu ställs mot segraren i kvartsfinalen mellan Finland och Schweiz.

Matchen mellan Ryssland och Kanada blev en godbit för den objektive åskådaren, inte bara på grund av matchens dignitet, då det blev en tillställning där två stjärnfyllda offensiva manskap frodades.

Till en början såg det här dock ut att bli en kanadensisk affär. Speciellt när Ryan Nugent-Hopkins petade in 2–0 till Kanada efter lite mer än halva matchen spelad. Det målet blev dock en väckarklocka för målproduktionen. Innan perioden var slut hade ledningen både reducerats och kvitterats.

Svängigt

Och varje gång Kanada tog tillbaka ledningen i tredje perioden, så var en ryss redo att kvittera inom loppet av en minut eller två efter. 4–4 vid full tid – och förlängning väntade.

Där blev Rysslands Kirill Kaprizov utvisad, vilket gav Kanada ett läge att ändå till slut få sista ordet.