Svensson inför comebacken: "Känns naturligt"

Över ett år har passerat sedan förlusten mot Cecilia Brækhus. Med nya tränare, ny miljö och nya erfarenheter ska nu Klara Svensson ta första klivet mot en framtida revansch.

ANNONS
|

När Klara Svensson, 30, går upp i ringen mot georgiska Mari Tatunasjvili i Hamburg på lördag så är det för första gången sedan den där titelmatchen i februari förra året mot norska stjärnan Cecilia Brækhus.

- Det är konstigt, det har gått lång tid sedan jag gick senast, men jag har hållit på med det här i många år så de det känns ändå naturligt att man ska upp på lördag. Det känns inte som att man varit i från det så länge, säger den svenska proffsboxaren.

ANNONS

Efter ett års frånvaro – bland annat på grund av en ögonskada – kastades hon för två månader sedan in i hårdträning i Berlin tillsammans med sin nya tränarduo Ulli Wegner och Georg Bramowski. Den tuffaste träningsperioden har avklarats – nu gäller det att få svar på var den har tagit henne.

- Det är en "tillbakamatch" för min del. Det känns lite befriande att få testa det nya upplägget med mina nya tränare och kunna gå upp i en "vanlig" match, säger Svensson.

Vill ha en returmatch

Tatunasjvili, som blev klar för matchen ganska sent, har fem boxningsproffsmatcher i ryggsäcken. Men desto fler i andra former av kampsporter som kick- och thaiboxning.

- Hon är rutinerad. Det är en tjej som gillar att slåss. Sedan är frågan hur skolad hon är i en proffsboxningsring, säger Svensson.

Siktet är dock ställt längre fram i tiden.

ANNONS

- Planen är så klart att pusha för en "rematch" med Brækhus. Det är det som är den långsiktiga planen, det som taggar. Jag fick möjligheten att utmana henne och det lyckades jag inte med. Jag känner att det fanns mycket mer som inte kom fram den kvällen. Det är den kvällen som sporrar då man vet att man vill ha en chans till.

TT: Har du någon tidsplan för när returmatchen ska ske?

- Hade jag fått välja hade det naturligtvis varit direkt efter den här matchen. Att bara sätta ett datum som passar. Men det funkar ju inte riktigt så. Jag är erkänd och högt rankad så jag har ju den fördelen. Men det är svårt att sätta en tidsram.

Nyttig ledighet

Förutom ett erkännande i proffsboxningsvärlden har Klara Svensson blivit mer och mer synlig för den breda massan på hemmaplan. Det boxningsfria året efter förlusten i Oslo har till stora delar spenderats på tv-inspelningar, både i "Superstars" och "Farmen".

ANNONS

- Är man aktuell så är man det och jag antar att jag är det då jag syns i varenda tv-kanal, säger Svensson med ett skratt innan hon fortsätter:

- Det var bra att jag tog ett år ledigt. Det var inte direkt inplanerat att det skulle bli så lång tid, men extremt kul att få göra andra saker och komma ur den här gyminstalleringen jag haft under väldigt många år. Det har varit nyttigt.

TT: Har du lärt dig något från den tiden som kan hjälpa dig i boxningsringen?

- Jag vette fan om det här med att mjölka kor kommer göra så stor skillnad. Det kanske gör att jag jabbar bättre, vem vet.

ANNONS
TT

Fakta: Klara Svensson

Född: 15 oktober 1987 i Höllviken.

Bor: Berlin.

Smeknamn: "The Swedish princess".

Längd: 175 centimeter.

Viktklass: Weltervikt.

Tränare: Ulli Wegner och Georg Bramowski.

Stall: Sauerland.

Proffsboxningsfacit: 19 matcher (17 vinster/2 förluster).

Aktuell: Gör i helgen comeback i boxningsringen på en gala i Hamburg efter ett års frånvaro.

ANNONS