Sverige är klart för kvartsfinal i VM, där Danmark väntar på tisdag.

Sverige i VM-kvart efter 16 år

I millenniets första VM gick Sverige till kvartsfinal. Nu är handbollslandslaget där igen. Slovenien blev en expeditionsaffär, 33–21, på väg mot nya leenden – den här gången i Leipzig.

|

På Grimmaische Strasse alldeles invid Marktplatz i centrala Leipzig står Wolfgang Mattheuers skulptur Jahrhundertschritt, ungefär: Hundraårsteget.

Halvannan kilometer åt nordväst, i Arena Leipzig, tog Sveriges handbollsdamer ett ordentligt kliv. För första gången sedan "det leende landslaget" gjorde det i Italien för 16 år sedan har Sverige tagit sig till VM-kvartsfinal.

Det var mungiporna uppåt den här gången också, efter 33–21 (18–12) mot Slovenien.

- Det känns såklart väldigt bra. Jag tycker att det är vi som gör att det blir tolv mål. Vi står fruktansvärt bra bakåt. Tjejerna utför det vi har pratat om till i stort sett 100 procent, säger Henrik Signell.

Den här generationen – ledd av härföraren Isabelle Gulldén som sanningen att säga inte behövde göra mycket i åttondelsfinalen – har sett till de senaste två matcherna alla möjligheter att ta sig till spelet om medaljerna.

- Jag tycker att vi har mer att ge och vi vill mer än det här, säger Signell.

Bundsen briljerade

Målvakten Johanna Bundsen släppte inte in ett enda mål under de sista åtta minuterna i gruppfinalen mot Norge i lördags. Mot Slovenien höll hon nollan i ytterligare drygt sex minuter och gav Sverige en skön start.

Framåt var koncentrationen inte total men efter en handfull brända frilägen ställde de blågula spelarna in siktet. Johanna Westberg och Nathalie Hagman gjorde mål på det mesta och stod för halva den svenska målskörden före paus.

Hagman, med fyra fullträffar i första halvlek och fem totalt, gjorde sin bästa match i mästerskapet.

- Det var absolut skönt att få dra dit några bollar i dag. Jag har varit lite besviken på min insats men samtidigt har vi vunnit alla matcher utom mot Polen. Då är det okej. Men givetvis vill jag också prestera bättre, säger högernian.

Bundsen släppte in första halvlekens sista skott till 18–12 men räddade elva av 23 slovenska avslut de första 30 minuterna.

Matchen var i praktiken över redan där.

Transportsträcka

I andra halvlek fortsatte Bundsen att storspela och på andra planhalvan tog de svenska spelarna vara på de enorma luckorna i det slovenska försvaret. Efter lite mer än tio minuter var ledningen uppe i tio bollar.

Resten av matchen blev en transportsträcka. Slovenien gav upp och Sverige joggade ned.

- De var nog väldigt, väldigt trötta. Jag tror att de har gått hårt på väldigt få spelare i gruppspelet. Man kunde se på många av dem att de inte hade orken. Vi hade en växel till, säger Hagman.

Strax före klockan 22 bröt jublet ut. Nu väntar Danmark i kvartsfinal på tisdag.

Den svenska revanschlustan är stor efter förlusten i åttondelsfinalen för två år sedan.

- Den är extrem. Nu hoppas vi att det blir omvänt, att vi skickar hem dem. Gör vi en bra match har vi stora chanser, säger Nathalie Hagman.

Leipzig, TT:s utsände
Fakta: Slutspelet