Christoffer Edlund på väg att runda Kazakstans målvakt Vjatjeslav Gortjakov i bandy-VM:s semifinal, som Sverige vann med 20–1 i Vänersborg.

Sverige till VM-final – måste växla tempo

Sverige gick till final i bandy-VM lika enkelt som förväntat. Semifinalen mot Kazakstan vanns med 20–1. Nu väntar VM-final på lördagen mot Ryssland. Då ställs helt andra krav, om Sverige ska få revansch för finalförlusten förra året.

|

Sverige gick till ledning med 3–0 innan tio minuter spelats, och därmed kändes fredagens VM-semifinal avgjord.

Efter 25 minuter var ställningen 6–0. Vid det laget var matchen som ett träningspass för Sveriges del. Det stod 11–1 i paus.

- Vi gick ut hårt i första halvlek och tog det lugnare i andra halvlek, lite som vi pratat om, säger förbundskapten Svenne Olsson.

- Det handlade väl egentligen om att förbereda sig inför lördagens match. Vi är nöjda. Vi gjorde en hel del fina mål, säger Olsson.

Erik Pettersson gjorde fem mål till slut. Christoffer Edlund och Christoffer Fagerström gjorde fyra vardera.

Ryssar med fart

VM-finalen mot Ryssland blir något helt annat, efter två storsegrar mot ett ungt och orutinerat Kazakstan (22–1 i onsdagens gruppspelsmatch). Den största utmaningen för Sverige blir att hänga med i det ryska tempot.

- Det blir upp till oss att vara redo från start, framhåller Svenne Olsson.

Förra årets VM-final vann Ryssland med 5–4, sedan Sverige släppt in två mål tidigt. Något sådant vill Olsson inte se igen.

Svensk fördel?

Liberon Martin Johansson tror att Sverige nu har fördel av att ha mött Kazakstan i de två senaste matcherna, jämfört med Ryssland som mött Finland två gånger.

- De har fått ta ut sig mer, säger Martin Johansson.

- Vi har sparat oss och har mycket krafter kvar.

Men Sveriges försvarschef är väl medveten om den fartfyllda ryska anstormning som väntar.

- Det kommer att bli en chock de första minuterna, säger liberon.

Glest på läktarna

Kazakstan tog sig till semifinal trots tre storförluster i gruppspelet. Det unga, orutinerade laget förtjänade dock sin semifinalplats efter en bra kvartsfinal mot Norge.

Men för bandyn som internationell sport är det inte lyckat att en VM-semifinal blir en förutsägbar utklassning.

Stora delar av läktarna i Vänersborgs VM-arena var glest besatta på fredagskvällen. Sveriges semifinal sågs av bara 1033 åskådare, nästan 400 färre än semifinalen Ryssland–Finland.

Fakta: VM-finaler

De tio senaste VM-finalerna:

2009: Sverige–Ryssland 6–1 (Västerås).

2010: Sverige–Ryssland 6–5 (Moskva).

2011: Ryssland–Finland 6–1 (Kazan, Ryssland).

2012: Sverige–Ryssland 5–4 (Almaty, Kazakstan).

2013: Ryssland–Sverige 4–3 (Vänersborg).

2014: Ryssland–Sverige 3–2 (Irkutsk, Ryssland).

2015: Ryssland–Sverige 5–3 (Chabarovsk, Ryssland).

2016: Ryssland–Finland 6–1 (Uljanovsk, Ryssland).

2017: Sverige–Ryssland 4–3 (Sandviken).

2018: Ryssland–Sverige 5–4 (Chabarovsk, Ryssland).

Fakta: Vägen till final

Sverige möter Ryssland i bandyns VM-final i Vänersborg klockan 16 på lördagen.

Lagens väg till final:

Sverige, grupp 1: Ryssland 6–4, Finland 6–0, Kazakstan 22–1. Semifinal: Kazakstan 20–1.

Ryssland, grupp 1: Sverige 4–6, Kazakstan 22–1, Finland 3–2. Semifinal: Finland 6–2.