Sveriges sex senaste mästerskapspremiärer

Det svenska herrlandslaget i fotboll brukar klara åtminstone en poäng i öppningsmatchen i stora mästerskap. VM-inledningen 2018 mot Sydkorea var inget undantag. Så här har det gått i de sex senaste mästerskapspremiärerna i EM och VM.

|

VM 2018

Sverige–Sydkorea 1–0 (0–0)

Trots en förstahalvlek där Marcus Berg hade ett par högoktaniga lägen var det mållöst i halvtid på Nizjnij Novgorod-stadion. I den andra halvleken fick Sverige till slut utdelning i VM-premiären mot Sydkorea – men det krävdes en straffspark som tilldömdes efter videogranskning. Kim Min-Woo gjorde omkull Viktor Claesson, och efter att ha konsulterat de assisterande videodomarna blåste Joel Aguilar för straffspark. Lagkapten Andreas Granqvist var säker, och ordnade Sveriges första premiärseger i VM sedan 1958.

EM 2016

Irland–Sverige 1–1 (0–0)

Sverige räddades av ett självmål i EM-premiären på Stade de France i Paris. Irland tog ledningen genom Wes Hoolahan i den 48:e minuten, kvitteringen kom i den 71:a minuten sedan Ciaran Clark nickat bollen i eget nät efter ett inlägg av Zlatan Ibrahimovic. Sverige noterades för noll egna avslut mot det irländska målet.

EM 2012

Ukraina–Sverige 2–1 (0–0)

Sverige ställdes mot hemmanationen Ukraina på Olympiastadion i Kiev. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen i den 52:a matchminuten, men hemmalaget vände genom två mål av lagets storstjärna Andrij Sjevtjenko.

EM 2008

Grekland–Sverige 0–2 (0–0)

Sverige fick en drömstart på mästerskapet, men lyckades ändå inte ta sig vidare från gruppspelet. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen på Stadion Wals-Siezenheim i Salzburg i den 67:e minuten efter fint samarbete med Henrik Larsson. Petter Hansson fastställde slutresultatet fem minuter senare.

VM 2006

Trinidad/Tobago–Sverige 0–0

Sverige fick spel med en man mer i stort sett hela den andra halvleken sedan backen John Avery blivit utvisad i den 46:e minuten, men lyckades inte göra mål. Trinidad/Tobago fick sin ordinarie målvakt skadad på uppvärmningen, men ersättaren Shaka Hislop storspelade och blev ett spöke för de svenska spelarna på VM-arenan i Dortmund.

EM 2004

Sverige–Bulgarien 5–0 (1–0)

Det svenska landslaget fick en drömstart på mästerskapet när Bulgarien kördes över på Estádio José Alvalade i Lissabon. Fredrik Ljungberg gjorde första halvlekens enda mål innan det lossnade rejält för det svenska landslaget i den andra halvleken. Henrik Larsson gjorde 2–0 och 3–0 inom loppet av en minut, Zlatan Ibrahimovic gjorde 4–0 på straff i den 78:e minuten och Marcus Allbäck fastställde slutresultatet på tilläggstid.