Timråtränaren Fredrik Andersson jublar efter slutsignalen och Timrås 5–4-seger mot Frölunda i Göteborg.

Timrå chockade Frölunda

Toppen mot botten? Glöm det. Tabelljumbon Timrå bjöd på en mäktig vändning – tre mål på en dryg minut – och slog Frölunda med 5–4.

|

Frölunda slutade 2018 som serieledare, Timrå som sista lag i SHL-tabellen.

Men på isen blev återstarten efter nyår betydligt jämnare än så. Timrå vägrade att ge upp, trots att Frölunda gång på gång tog ledningen.

Inte minst utnyttjade Timrå misstagen i Frölundaförsvaret skoningslöst när laget i slutperioden vände ett tvåmålsunderläge till ledning – på 61 sekunder.

- En lyckominut, säger Timråtränaren Fredrik Andersson.

Tabelljumbon kom till spel utan poängkungen Anton Wedin. I stället klev fem andra målskyttar fram, till exempel backarna Marcus Hardegård och Oscar Drugge som båda gjorde sina första SHL-mål i karriären.

- Det kändes ju bra. Jag har inte spelat så mycket, men fick chansen och kände att det var väl nu eller aldrig, att jag måste ta chansen och jag tycker att jag gjorde det, säger Drugge, som satte 2–2-kvitteringen med ett skott i krysset.

- Det brukar ju vara Wedin som gör alla målen. Då gäller det att vi andra kliver fram som lag och det gjorde vi i dag.

Revansch för Timrå

Frölunda tog visserligen ledningen efter drygt fem minuter, när Jesper Emanuelsson lurade bort halva Timråförsvaret och lade en perfekt passning till Simon Hjalmarsson.

Men Timrå var långt ifrån ett slaget lag. Tvärtom. I stället stod Hardegård redan innan pausen för en snygg kvittering efter en briljant passning från Johannes Salmonsson.

Lagen möttes senast i ett dubbelmöte precis före jul, då blev det två raka Frölunda-segrar. Men precis som i de båda matcherna var Timrå en svårknäckt nöt för Frölunda och nu fick laget sin revansch.

"Får det vi förtjänar"

Jonathan Sigalet ordnade visserligen en ny Frölundaledning i mittperioden och Joel Mustonen svarade snabbt på Drugges 2–2-mål.

Men inte ens när Samuel Fagemo, just hemkommen från JVM, gjorde 4–2 i början av slutperioden var spänningen över. I stället svarade Timrå med tre mål i snabb följd och vände tvåmålsunderläget.

Johan Perssons, Henrik Törnqvists och Vilmos Gallos fullträffar räckte till en oväntad, men välförtjänt bortaseger. Och medan Fredrik Andersson lite försiktigt talade om en bra match och en "lyckominut" var Roger Rönnberg desto vassare i sina kommentarer.

- Jag håller inte riktigt med. Jag tycker att Timrå är mycket bättre och jag tycker att vi får det som vi förtjänar, säger Frölundatränaren.

- Vi måste spela mycket bättre ishockey än det här.