Tredje gången gillt: "Största man kan göra"

Han har varit reserv två OS i rad och fick i Sotji från sidan se sitt lag ta ett brons. Fyra år senare står Oskar Eriksson inför sitt livs match.

ANNONS
|

Den 26-årige värmlänningen från Karlstad har fått vänta länge på den här chansen.

Nu kommer den.

På lördagsmorgonen, 07.35 svensk tid, går han in tillsammans med skippern Niklas Edin, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren för att spela en historisk OS-final mot USA.

Det är första gången ett svenskt herrlag tagit sig dit.

För 94 år sedan, i Chamonix 1924, tog Sveriges herrar silver i en turnering som innehöll tre lag och spelades som en serie. Sedan kastades curlingen ut från OS-programmet och var inte tillbaka förrän 1998.

- Det här är den största scenen. Det gäller att vi fokuserar på vår egen uppgift, vi kan bara styra slagen vi spelar. Försöka göra det så bra vi kan och ge oss själva bra möjligheter i varje omgång, säger han.

ANNONS

"Lär sig mycket"

Att sitta som reserv två OS i rad låter inte som någon höjdare – men Eriksson såg det positiva från sidan.

- Man lär sig mycket bara av att vara i omgivningen. OS är så väldigt mycket större än VM, EM och andra tävlingar vi spelar. Just ute på banan är det likt, men att få erfarenhet och se hur alla lag spelar har gett mig mycket som reserv i Niklas gamla lag.

TT: Har det gett dig ett lugn här?

- Absolut. Det var lite nervöst i första matchen, men direkt när vi fick en bra start så har det känts väldigt bra. I semifinalen kände jag mig lite extra nervös, men jag tror det bara är bra. Då känner man att nu står det någonting på spel och då brukar vi prestera ännu bättre, säger Eriksson som varit med och vunnit ett VM-guld och fyra EM-guld sedan han blev ordinarie.

ANNONS

Hejat på andra

Sverige var tillsammans med Kanada de två huvudfavoriterna inför. Men USA, som också gör finaldebut i OS, överraskade i semifinalen och vann.

- Senaste tre VM-turneringarna har de varit i slutspel alla tre gångerna, så det är ingen skräll. Men mitt i veckan låg de på två vinster och fyra förluster och då såg det tungt ut för dem, säger Eriksson.

OS har varit en svensk medaljsuccé hittills. Något som har sporrat hela truppen, inte minst lag Edin. Trots ett späckat spelschema har de haft koll:

- Vi har hunnit en del annat, kollat annan sport i alla fall på tv:n. Sedan har vi varit i väg och kollat på hockey och sånt här nere, hejat på de andra svenskarna. Det har ju gått riktigt bra, tio medaljer hittills. Så det är riktigt kul att följa.

ANNONS

Då räknar han inte sin egen medalj ännu.

Men tänker göra allt för att den ska bli guldskimrande.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Sveriges OS-placeringar

Svenska herrlagens placeringar i OS:

2014, lag Niklas Edin: brons.

2010, lag Edin: 4.

2006, lag Peja Lindholm: 9.

2002, lag Lindholm: 4.

1998, lag Lindholm: 6.

1924, lag Johan Petter Åhlén och lag Carl Wilhelm Petersén: silver (spelade varsin match).

ANNONS