Trygga svenskar i Samara

Tryggare kan ingen vara – än ett svenskt fotbollslandslag i Janne Anderssons händer. Lugnet och tillförsikten lyser om den svenska lagledningen även inför VM-kvartsfinalen mot England.

ANNONS
|

Som lugnande medel finns det få saker som slår en presskonferens inför match med Sveriges förbundskapten och lagkapten.

Gång på gång svarar Janne Andersson och Andreas Granqvist i godan ro, med lugna ord och får allt att låta så enkelt och naturligt.

Hur ser ni på eventuella straffar?

- Generellt så tror jag på att vara noggrann i alla förberedelser. Det är vi även när det gäller straffar, säger Andersson.

ANNONS

Kan ni se er själva som världsmästare?

- Nej, jag håller inte på med sådant. Vi vet att vi har en tuff match i morgon och den fokuserar vi stenhårt på.

Starka på huvudet

Efter de två senaste segrarna mot Mexiko och Schweiz tycks det inte finnas någonting som kan rucka på det svenska lugnet.

Möjligen skulle det i så fall vara att den brittiska styrkan på hörnor och frisparkar.

- Fasta situationer kommer att vara en nyckel i morgon, där vi för första gången möter ett land som jag känner är ungefär jämbördiga med oss, så det blir en kamp i sig, säger Andersson.

- Vi har vår styrka i det kollektiva försvarsspel som vi har visat i alla de här matcherna, att vi inte fuskar något i det, konstaterar Granqvist.

ANNONS

Bortsett från att Mikael Lustig är avstängd efter sina gula kort mot Mexiko och Schweiz är allt lugnt även på sjukdoms- och skadefronten.

- Alla är fullt uttagningsbara och spelbara, säger Andersson och inkluderar även Albin Ekdal, som haltade rejält i slutskedet mot Schweiz.

- Han fick lite problem med foten under matchen, men slutförde ju matchen senast. Han var lite öm efter, men det har han behandlat. Nu har han tränat och jag räknar med att han är 100 procent frisk, säger förbundskaptenen.

Minns Hibbitt

Janne Andersson är född 1962 och tillhör en generation där fotboll länge var synonymt med Tipsextra. Det gör det lite extra att få möta just England.

- Jag kommer ihåg Ken Hibbitts distansskott i Wolves i början av 70-talet, med den orangea bollen på leriga planer... Det är det jag är uppvuxen med. Så det är i sig en häftig känsla att få spela mot England som förbundskapten.

ANNONS

Samtidigt är han fullt medveten om att några långbollar à la Wolverhampton inte väntar på Samara Arena.

- Engelsk fotboll har ju utvecklats enormt sedan 70-talet, självklart. Men det man fortfarande har kvar, tycker jag, är kampen och hjärtat och energin som finns i engelsk fotboll. Och den har jag alltid uppskattat, säger Andersson.

Lätt analys?

I VM-kvalet trängde Sverige bort Nederländerna i gruppspelet och Italien i play off.

I själva VM har man hållit Tyskland bakom sig i gruppen och slagit ut sjätterankade Schweiz i åttondelen.

Nu blir England nästa storland som får försöka räkna ut hur Janne Anderssons "jobbiga" landslag egentligen ska besegras.

- Det borde inte vara så svårt att analysera oss, tycker jag. Vi är oerhört konsekventa. Det är inga jätteöverraskningar. Vi har fått till något bra, och vi är väldigt trygga i det. Och det är väl det i så fall som är jobbigt. Jag vet inte, säger Andersson.

ANNONS

- Vi kanske inte har det bästa laget på pappret och individuellt, men som lag är vi väldigt svårslagna. Och det symboliserar oss väldigt tydligt, säger Andreas Granqvist.

Samara, TT:s utsände

Fakta: Svenska kvartsfinaler i VM

Sverige har genom åren tre segrar på fyra kvartsfinaler i VM:

1934: Efter storskrällen mot regerande VM-tvåan Argentina (3–2 i åttondelen) faller ett hårt kämpande Sverige med 1–2 mot Tyskland i Milano, sedan båda tyska målen kommit inom tre minuter i andra halvlek då Ernst Andersson fick vård på sidan av planen.

1938: Sverige vann sin första match på walk over mot Österrike och krossar sedan stackars Kuba med 8–0 i kvarten i Antibes. "Blågula forwards som fiskar i vattnet på såphal plan" skrev Svenska Dagbladet om en match som mest koms ihåg för att historikerna länge tvistade om hur många mål Gustaf Wetterström egentligen gjorde (tre).

1958: Sovjet överraskas av en stark svensk defensiv på Råsunda där Nisse Liedholm i princip spelar högerback och Gunnar Gren mittfältare. Bengt "Julle" Gustafsson dominant i försvaret när 2–0-segern tog Sverige till semifinal.

1994: Stor dramatik i Pasadena när Tomas Brolins frisparksvariant först verkar räcka för Sverige, men allt sedan ser kört ut efter en sen rumänsk kvittering, ledningsmål i förlängningen och till råga på allt en utvisning på Stefan Schwarz. Då flyyyyyger Kennet Andersson in nicken som ger 2–2 – följt av en klassisk svensk seger på straffar.

Fakta: England i VM

Efter att inte ha deltagit i VM på 1930-talet gjorde England debut i Brasilien 1950 – och åkte ut direkt i gruppspelet efter framför allt en pinsam 0–1-förlust mot USA.

16 år senare kom landets särklassigt främsta VM-framgång med guldet på hemmaplan efter 4–2 mot Tyskland i finalen.

Lördagens kvartsfinal är Englands nionde i VM genom åren – och bara två har hittills vunnits: 1–0 mot Argentina 1966 och 3–2 mot Kamerun efter förlängning 1990. Förlust i kvartsfinal har det däremot blivit 1954, 1962, 1970, 1986, 2002 och 2006. I Brasilien 2014 åkte England ut redan i gruppspelet, bakom Costa Rica och Uruguay.

ANNONS