Chris Czerapowicz gjorde 26 poäng mot Ukraina men Sverige föll med 76–84.
Chris Czerapowicz gjorde 26 poäng mot Ukraina men Sverige föll med 76–84.

Ukraina för starkt för Sverige i VM-kvalet

Det blev en svart fredag för Sverige när VM-kvalet i basket inleddes. Ukraina gav inte bort något gratis, utnyttjade sina extrakilon under korgarna och vann med 84–76 (53–34).

ANNONS
|

I början av andra perioden gjorde Chris Czerapowicz tre av sina 26 poäng och kvitterade VM-kvalpremiären mot Ukraina till 25–25 inför ett jublande Stadium arena i Norrköping.

Så långt såg det lovande ut för Sverige.

Sedan var det bara ett lag på banan i tio minuter. Ukraina spände musklerna, som samtliga såg ut att vara samlade på en planhalva, och gjorde 28–12 i andra perioden. Uppförsbacken blev för brant för ett vilt kämpande Blågult.

- Vi blir passiva och stillastående i anfall. Vi tar dåliga avslut. Vi spelar inte så fysiskt på dem som vi ska och de får göra enkla poäng. Sen får vi jaga hela matchen. Det är frustrerande för vi kunde ha vunnit det här, säger Czerapowicz.

ANNONS

Tidiga foulproblem

Sverige fick det inte enklare under korgarna när centern Nick Spires drog på sig sin tredje foul tidigt i andra perioden och fick sätta sig på bänken. Dessutom hade 20-årige och 211 centimeter långe Simon Birgander insjuknat under natten och tvingats lämna återbud till matchen.

Sverige kapade avståndet något i tredje perioden men kom inte närmare än 50–61. Slava Kravtsov, den svenske NBA-spelaren Jonas Jerebkos förre lagkamrat i Detroit Pistons, utnyttjade sina 212 centimeter och 125 kilon och avgjorde i princip matchen – även om Sverige ryckte upp sig ordentligt i slutminuterna.

- Det är tufft men vi avslutar i alla fall bra. Vi får slå dem med nio i Ukraina, säger Czerapowicz.

"Bra karaktär"

Förbundskaptenen Vedran Bosnic såg positiva delar i spelet.

- De har en stor fördel i fysiken men om vi spelar aggressivt som i andra halvlek kan vi matcha det. Vi gräver oss ett för djupt hål i den andra perioden men killarna visar en väldigt bra karaktär när de kommer tillbaka. Vi har flera skott för att krympa avståndet ytterligare när vi ligger under med nio poäng och det är två, tre minuter kvar, säger han.

ANNONS

VM-kvalet fortsätter med bortamatch mot Lettland, som förlorade mot Turkiet, på söndag.

- Vi behöver den här erfarenheten. Nu ska vi vila och förbereda oss för Lettland. Varför inte överraska där? säger Bosnic.

TT
Fakta: VM-kvalet

Grupp B: Turkiet (världsrankning: 13), Lettland (18), Ukraina (19), Sverige (54).

Kvalet avgörs med hemma- och bortamöten under tre landslagsfönster: den 23-27 november i år, 22-26 februari 2018 och 28 juni-2 juli 2018.

De tre bästa lagen från de åtta grupperna går till slutkvalet, där tolv platser i VM i Kina 2019 står på spel.

Sveriges spelschema:

24 november 2017: Ukraina (hemma), 76–84.

26 november: Lettland (borta).

23 februari 2018: Turkiet (h).

26 februari: Ukraina (b).

28 juni: Lettland (h).

1 juli: Turkiet (b).

ANNONS