Världens blickar riktas mot lilla Halmstad

Lilla Halmstad hamnar i världens blickfång under åtta dagar. Lag-VM i bordtennis kommer att locka en mångmiljonpublik i tv.

ANNONS
|

Tokyo 2014, Kuala Lumpur 2016 – och Halmstad 2018. Den lilla halländska kommunen har rustat i fem år för att arrangera lag-VM i bordtennis 29 april–6 maj.

- I februari 2013 var det internationella bordtennisförbundet på besök och de var jätteskeptiska. Ja, en sådan här liten stad har ju aldrig haft ett VM, sade de. Och det visste vi ju – det är Göteborg som är minst sedan tidigare, säger Ann Johansson, chef över projekt och evenemang på det kommunala bolaget Destination Halmstad.

ANNONS

Står Halmstad på bollen

Sett till antalet aktiva och antalet sålda biljetter – över 12500 förköpta – till Halmstad arena har det arrangerats större sportevenemang i Sverige de senaste åren. Vad gäller tv-tittare står dock ett världsomfattande pingismästerskap i en klass för sig. Internationella bordtennisförbundet siktar på 400 miljoner tv-tittare.

- TV Tokyo har köpt rättigheterna till ett av tre bord i A-hallen. Där kommer alla japanska matcher att spelas. De är 110 personer här med egen produktion, egen tv-studio och har 16 kameror. Det är en enorm satsning mot OS i Tokyo 2020. De vill ju utmana Kina, säger Johnny Ewerstein, lokal VM-projektledare.

Räkna med att kommunen kommer att få sin medieexponering.

- Även på bollen står det Halmstad. Det kan låta banalt, men bollen zoomas ofta in när spelarna håller i den inför serven. Det är smågrejer som också är värdefulla, men som vi har jobbat hårt för att få till, säger Ewerstein.

ANNONS

Förutom publik kommer närmare 600 spelare från 87 länder (72 dam- och 72 herrlag), runt 350 ackrediterade journalister och delegater från 150 länder till Halmstad. Arrangörerna måste garantera att det finns hotellrum till runt 2000 personer och det har varit en stor utmaning.

- Normalt sett har man kanske fem gigantiska hotell, men vi har tolv, säger Ewerstein.

Hotellaffär för 20 miljoner kronor

Dock inte enbart i Halmstad. Arrangören har fått lägga ett pussel med hotell från Båstad i söder till Varberg i norr.

- Men vi är väldigt måna om att säga att det inte är nio mil till Varberg utan att det är 40 minuter dit. I Paris 2013 (individuella VM) fick man ju sitta i taxi i en timme för att ta sig till de olika arenorna, säger Ann Johansson.

En fjärdedel av de över 10000 som har förköpt biljetter kommer från utlandet. Kommunen har lagt in tio miljoner kronor i mästerskapet.

ANNONS

- Destination Halmstads jobb är att evenemang ska ge affärer och bara hotellaffären är ju värd 20 miljoner kronor i omsättning. Det är klart att det kommer att ge en jätteeffekt och det som är väldigt roligt är att nästan alla de tjänster vi behöver för att hålla i ett VM är lokala. Allt från teknik, ljud, ljus och till el och transporter. Det är massor av affärer som stannar hos oss lokalt, säger Ann Johansson.

TT

Fakta: Lag-VM i bordtennis

VM spelas i Halmstad mellan den 29 april och den 6 maj.

Mästerskapet har tre divisioner med 24 lag i varje division både på dam- och herrsidan.

Mästerskapsdivisionen inleder med ett gruppspel med fyra grupper med vardera sex lag. Matcherna spelas i bäst av fem.

Gruppettorna går direkt till kvartsfinal. Tvåorna och treorna gör i åttondelsfinaler upp om de fyra återstående platserna i kvartsfinal.

Damernas kvartsfinaler spelas den 3 maj med semifinaler den 4 maj och final den 5 maj. Herrarnas kvartsfinaler spelas den 4 maj med semifinaler den 5 maj och final den 6 maj.

Fakta: 8000 kvadratmeter golv

Alla tre divisioner, med totalt 72 dam- och 72-herrlag, i lag-VM i bordtennis avgörs i Halmstad arenas komplex.

I huvudhallen avgörs A-divisionen på tre pingisbord. Gamla och nya ishallen är tävlingsarenor för de övriga divisionerna.

En befintlig bordtennishall och en kombihall 200 meter bort används som uppvärmningshallar. En skolidrottshall i arenan har gjorts om till presscenter.

Totalt har 8000 kvadratmeter undergolv och en lika stor yta av pingismatta lagts ut i de olika hallarna.

Runt 450 funktionärer, alla är volontärer, kommer att arbeta för mästerskapsarrangören.

Fakta: Tidigare arrangörer

Städer där lag-VM i bordtennis har avgjorts sedan 2004:

2004: Doha, Qatar.

2006: Bremen, Tyskland.

2008: Guangzhou, Kina.

2010: Moskva, Ryssland.

2012: Dortmund, Tyskland.

2014: Tokyo, Japan.

2016: Kuala Lumpur, Malaysia.

2018: Halmstad, Sverige.

ANNONS