Anna Holmlund, Andy Murray och Kosovare Asllani står för tre av årets mest minnesvärda citat.
Anna Holmlund, Andy Murray och Kosovare Asllani står för tre av årets mest minnesvärda citat.

Vem sade vad, idrottsåret 2017?

Vem sade vad? Och i vilket sammanhang? Här är ett urval av årets roligaste, märkligaste, viktigaste och mest häpnadsväckande citat från sportåret.

ANNONS
|

–Hoppa. Springa. Sen.

Det var till Dagens Nyheter som skicross-stjärnan Anna Holmlund sade sina första ord efter den allvarliga träningsolyckan i Italien i slutet av 2016 som gav henne svåra hjärnskador.

–Alla vet att min väg hit inte har varit spikrak, och jag vet att många barn och ungdomar kämpar med detsamma. Mitt tal var främst riktat till dem.

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani visade sitt stöd till unga som möter motstånd under sitt tacktal efter att ha utsetts till årets främsta fotbollsspelare med Diamantbollen.

–Jävla fittor!

Mikael Lustig, högerbacken i fotbollslandslaget, uttryckte sin ilska mot italienska fansens buande och visslande under Sveriges nationalsång i playoff-returen i Milano. Senare bad Lustig om ursäkt för sitt ordval.

ANNONS

–Det var kanske inte realistiskt att tro att man skulle gå ifrån Marit i en uppförsbacke.

Charlotte Kalla efter att ha gjort precis det, och knäckt den norska skidstjärnan Marit Bjørgen under världscupens premiärhelg i Ruka.

–I Ryssland har vi aldrig haft, och kommer heller aldrig att ha, statssponsrad dopning.

Rysslands president Vladimir Putin om anklagelserna om ett statsunderstött dopningsprogram i samband med framför allt OS i Sotji 2014.

"Nästan lite dåligt samvete"

–Jag har nästan lite dåligt samvete, jag kunde ju ha skadat "Henke" rejält. Jag var bara så jävla glad. Jag har aldrig hoppat så högt i mitt liv.

Tre Kronors William Nylander, till Aftonbladet, om det numera klassiska VM-guldfirandet med målvakten Henrik Lundqvist efter finalsegern mot Kanada.

–Vill man spela för Sverige för det här? Och att då strejka, det är väl bara låta bli att spela i landslaget i så fall.

Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, gav sin syn på damlandslagets hot om strejk i samband med förhandlingen om nytt avtal.

–Lagläkaren gav mig ett sömnpiller på flygplanet och det som händer är att jag vaknar upp på hans hotellrum helt ensam med honom.

OS-guldmedaljören i gymnastik, McKayla Maroney, om att hon utsattes för övergrepp av USA:s lagläkare Larry Nassar – som nyligen dömdes till 60 års fängelse.

ANNONS

–Då var då, nu är nu.

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Anderssons mest använda ord när han fick frågor om dåtid under vägen fram till säkrad plats i VM-slutspelet i Ryssland.

–Nog har det väl påverkat mig även om jag har försökt ha distans till det.

Damkronornas backstjärna Emma Eliasson slutade 27 år gammal efter en långvarig konflikt med förbundskapten Leif Boork.

Högre ersättning

–Vi lever ändå i 2017.

Danska storstjärnan Pernille Harder sedan landslaget hade kommit överens med fotbollsförbundet om ett nytt avtal med högre ersättningar för spelarna.

–Förste manlige amerikanen.

Tennisspelaren Andy Murray rättade en reporter som påstod att Sam Querrey var den första amerikanen att nå semifinal i en grand slam-turnering sedan 2009. Murrays uttalande fick stor uppmärksamhet och han hyllades för sitt jämställda synsätt.

–Jag har sagt det förr och jag säger det igen, den här världen har kommit långt men vi har ändå så långt kvar.

Tennisstjärnan Serena Williams om Illie Nastases rasistiska skämt.

–Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt,

Statsministern Stefan Löfven när motocrosslegendaren Håkan "Carla" Carlqvist gick bort, 63 år gammal.

–Jag hoppas verkligen att jag kan få må bra igen.

Fotbollslagets och Rosengårds anfallsstjärna Lotta Schelin sedan hon sjukskrivits för problem med huvudvärk.

ANNONS

"Triggat igång en diskussion"

–Jag ska inte recensera enskilda fall, men det är klart att enskilda fall har triggat igång en diskussion som lett fram till det här förslaget.

Fotbollsförbundets chefsjurist Anders Hübinette om att man vill försvåra för lag som AFC Eskilstuna och Dalkurd att byta spelort.

–Vi borde göra upp ansikte mot ansikte.

Lewis Hamilton var rejält irriterad på F1-konkurrenten Sebastian Vettel efter loppet i Baku.

–Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på medaljen ändå.

Sarah Sjöström efter att ha gett bort en av sina guldmedaljer till en 13-årig flicka i publiken under sim-EM i Köpenhamn.

ANNONS