Ryske skidskytten Jevgenij Garanitjev säger att han förhörts om dopningsmisstankar. Arkivbild.
Ryske skidskytten Jevgenij Garanitjev säger att han förhörts om dopningsmisstankar. Arkivbild.

Ryska skidskyttar utreds: "Häxjakt"

Ryska skidskyttar tillbakavisar anklagelserna om dopning under VM i fjol. "Jag är arg och vansinnig över häxjakten", skriver Anton Sjipulin på Instagram.

ANNONS
|

Österrikiska åklagare utreder dopningsanklagelser från VM 2017 i Hochfilzen gällande fem skidskyttar och fem ledare i det ryska landslaget, skriver Internationella skidskytteförbundet IBU i ett meddelande.

Det får ryssarna att gå i taket.

"Jag är på listan över dem som misstänks för att ha brutit mot antidopningsreglerna! En ny skandal!!! Vi är rena...", skriver Jevgenij Garanitjev, OS-bronsmedaljör i Sotji 2014, på Instagram.

"Ingen häxjakt"

Anton Sjipulin skriver på Instagram att alla anklagelser och rykten är nonsens och att han inte har något att dölja:

"Jag har aldrig brutit mot antidopningsreglerna. Jag har alltid varit öppen mot antidopningsorganisationer och har ingen förklaring till det som har hänt. Jag är arg och vansinnig över häxjakten."

ANNONS

Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson anser dock inte att det är någon häxjakt mot ryska skidskyttar.

- Jag tycker att det är beklagligt att ryssarna, som så sällan uttalar sig om dopning, bara gör det när de känner sig ”orättvist utpekade”. Trots allt som hänt tidigare kring det ryska laget med McLaren-rapporten och så vidare. Det är ingen häxjakt. Jag hade i stället önskat att de ryska åkarna var öppna kring diskussioner om dopning, säger Samuelsson till Aftonbladet.

Får tävla

I november dömde Internationella skidskytteförbundet fyra ryska skidskyttar efter analyser av äldre dopningsprover, från 2012 till 2015, enligt Reuters.

Ryska skidskytteförbundet säger att landets skidskyttar får tävla i veckans världscuptävlingar i just Hochfilzen.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter kring utredningen.

TT

Fakta: Rysk dopning

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspelen 2014.

Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Det ledde till att Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i februari. Endast de ryska idrottare som det inte fanns någon dopningshistorik kring fick ställa upp, då under neutral flagg. Endast fyra ryska skidskyttar var med i Sydkorea.

Tidigare i höst hävde Wada avstängningen mot Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

ANNONS