Snart står Slättbergshallen helt färdig

Den ser ut som en skokartong utvändigt. Men innanför väggarna döljer sig något helt annat – och snart är det dags för invigning av nya Slättbergshallen. – Det är bara några finjusteringar som återstår, säger informationschefen Peter Asp.

ANNONS
|

Första spadtaget togs 1 mars 2009. 248 dagar senare är nästintill allting i nya Slättbergshallen klart.

Endast finjusteringar återstår. Finjusteringar i form av en is som sakta men säkert börjar ta form. Nya toaletter som byggs, samt lite reklamskyltar och plank som ska upp innan invigningen sker den 14 november.

Och tidsplanen har man hållit väl. Något annat som man hållit väl är budgeten som sattes till 62,5 miljoner kronor – något man gärna slår sig för bröstet över.

– Vi är stolta över att vi håller oss inom vår budget. Vi ska inte gå över, absolut inte, säger Peter Asp.

ANNONS

Och man har väl all anledning att vara stolta också. Kollar man över axeln på grannbygget i Vänersborg där arenan beräknades kosta 140 miljoner till en början, men där kostnaden nu uppgår till närmare en kvarts miljard, så har man sluppit några ”stormar” kring bygget.

– Det som har skett i Vänersborg har väl kanske inte varit till vår nackdel direkt, säger Asp med ett litet leende.

Totalentreprenad

I Arena Vänersborg använde man sig av en delad entreprenad.

I bygget av Slättbergshallen valde man den motsatta taktiken – en totalentreprenad.

– Vi har hela tiden följt vår budget. Vi kommer också att hamna på det vi har sagt. Vi låg till och med lite under än vad vi hade planerat, så därför valde vi att spendera de pengarna på helt nya toaletter inne i hallen, säger Håkan Dahlberg från Trollhättans Tomt AB.

I den nya hallen har man bevarat den gamla läktaren från Slättbergsbanan och man har även lagt ishockeyrinken, som används som ett träningsalternativ för hockeyspelarna, under taket i samband med byggnationen.

– Vi kollade på det till en början och funderade på om vi skulle lägga den under tak också, vilket vi till slut valde att göra. Hade vi inte gjort det hade vi fått köpa in en ny kylanläggning och det skulle kosta åtta miljoner. Så mellanskillnaden blev bara två-tre miljoner och det var det värt, säger Dahlberg.

ANNONS

Högt prioriterat

Isen började spolas upp förra veckan och den förväntas att vara klar inom de närmaste dagarna.

– Isen är något som är väldigt högt prioriterat. Den ska vara väldigt bra, menar Dan-Eric Bohm som är anläggningschef.

Under invigningen den 14 november kommer de fyra klubbarna Trollhättans HC, ishockey, SK Trollhättan, skridskoklubb, Trollhättans KF, konståkning och Gripen Trollhättan BK, bandy, att visa upp sig.

Avslutningen på dagen blir den allsvenska matchen mellan Gripen och IF Boltic.

Invigningsdagen börjas dock med allmänhetens åkning.

– De som bara vill åka får nya möjligheter. Många kommer fram till mig och frågar: När får vi åka, vi betalar ju också skatt? De ska ju få sin del också, säger Bohm.

62,5 miljoner kan både låta mycket och lite beroende på vem man frågar. Men en sak är säker, Trollhätteborna har fått mycket för de pengarna och nya idrottsmöjligheter har skapats i och med bygget av Slättbergshallen.

ANNONS