Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stefan Karlsson får gå efter fyra år på posten som IFK-tränare.
Stefan Karlsson får gå efter fyra år på posten som IFK-tränare.

Överraskande för många – men inte för oss i media

Stefan Karlsson tvingas lämna sitt uppdrag som huvudtränare i IFK Vänersborg efter exakt fyra år vid rodret.

KOMMENTAR

Han kom som en frälsare i december 2012.
På dagen fyra år senare får han ta sin Mats ur skolan och lämna det lag som ligger på slutspelsplats, på samma poäng som regerande svenska mästarlaget Västerås SK.
På måndagseftermiddagen fick IFK Vänersborgs tränare Stefan Karlsson sparken, mycket oväntat för de flesta men inte helt överraskande för oss som jobbar med bevakningen av områdets bästa och mest publikdragande klubb.

Uppgifter har nämligen florerat en tid om att något stort var i görningen när det gällde tränarstaben i Kamraterna.
Uppgifter som gjort gällande att Stefan Karlsson tappat energi och motivation, att han i takt med resultatmässiga motgångar ägnat för mycket kraft åt att skälla i stället för att hitta konstruktiva lösningar, att han ”tappat omklädningsrummet” och att han ännu inte lyckats med den, i och för sig, svåra uppgiften att kombinera ryskt speltänk med svenskt.

Huruvida dessa uppgifter stämmer överens med verkligheten låter jag vara osagt, men klart är väl att mycket är oklart när det gäller spelet, var spelare ska placeras och utnyttjas för att nå optimalt resultat och hur Sergej Lomanov ska styras, alternativt ges fria tyglar. 
Ett exempel på hur svårt Karlsson haft för att bestämma sig och hitta rätt uppställning är det faktum, att han använt fyra spelare på liberopositionen. Något som knappast sprider lugn i defensiven och harmoni i laget.

Det förvånade mig också när Stefan Karlsson ratade Joakim Johansson från A-truppen till den här säsongen. Fostrad i klubben och den som med sin eminenta skottförmåga avgjorde VM-finalen för U21 i vintras (3-2 mot Ryssland, Johansson gjorde alla målen!) borde ”Kimmen” ha varit given, men nobbades kontrakt och hamnade i stället i Hammarby där han gjort avtryck med flera mål från sin backplats. 
Generellt sett är jag helt emot den här typen av åtgärder mitt under brinnande säsong, klubbledningen bär alltid ansvaret för den tränare man har tillsatt och vad spelarna anbelangar är det alltid lätt att komma med klagomål och gnäll på den som leder laget i stället för att se sig själva i spegeln och faktiskt erkänna egna brister och tillkortakommanden.

Jag känner Stefan Karlsson som en reko man, respekterad för sina kunskaper som tränare och en hyvens man i kontakterna med oss i media. Man får inte glömma bort allt gott han har gjort för klubben och för bandyn i Vänersborg fram tills nu.
Men nu är det som det är och jag antar att det är på goda grunder som Tommy Hjert & co i IFK-ledningen agerar. Tiden är uppenbarligen inne för en förändring på ledarsidan och ersättarna går inte av för hackor, de har i alla fall ett stort hjärta som klappar för klubben och finns dessutom fysiskt på plats på nära håll.

Magnus Nordin, Trollhättan, och Anders Uhlin, Vänersborg, är starkt förknippade med IFK sedan många år i klubben, dessutom som ledarduo tillsammans under sju, åtta säsonger.
Det här är för övrigt inte första gången IFK Vänersborg byter tränare i december. Anders Uhlin fick gå i december 2009, trion Jonas Berner, Marcus Bergwall och Joachim Berglundh i december 2012 och så nu Stefan Karlsson i december 2016.
December är med andra ord en månad att känna oro som tränare i IFK Vänersborg.
 

MEST LÄST