Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Från IK Svane hämtades Fredrik Söderqvist in till FC Trollhättan inför den här säsongen och han har minst sagt motsvarat förväntningarna, nio gånger har han levererat i målprotokollet närmare bestämt. ”Fredrik har blivit precis den förstärkning som FCT behövde i frontlinjen”, menar TTELA:s sportchef Toni Andersson.

Dubbelt i damtopp – och vändningen blir guld värd för FCT

När domaren Anders Dahl flöjtade för full tid i division 5-­mötet mellan Edet FK och Mellby IK (3-5) i fredags kväll gick också slutsignalen för vårsäsongens lokala A-lagsfotboll. Det är med andra ord dags att summera efter en halvlek – och fundera över den andra akten.

Som vanligt är det bu eller bä vid en snabbanalys av de olika divisionerna, men mest glädjande är tveklöst det som håller på att ske i damernas division 2 där två lokala lag parkerar i topp av tabellen – Lödöse Nygård leder, tätt följt av Skoftebyn.
Och dristar man sig till att ställa frågan om det blir serieseger längre fram i höst är jag övertygad om att tränarna Torben Christiansen ­respektive Patrik Thulin båda svarar ett rungande ja.
Torbens LNIK har spelat in 23 poäng på tio matcher, Patriks Skoftebyn 20 fast med en match mindre spelad. Med i getingboet däruppe är också Vallen på samma poäng och antal matcher som SIF.
LNIK-duon Matilda Johansson och Tilda Magnusson Tell delar ledningen i skytteligan vilket i sin tur visar på lagets målfarlighet.
Skoftebyn och Lödöse Nygård möts för övrigt på Nysätra IP i den näst sista omgången den 29 september i en, kan man förmoda och hoppas, ren seriefinal. Vänersborgs FK inledde oerhört starkt i samma serie men avrundade våren med hemska fyra raka förluster efter den nästan osannolika resultatraden 2-4, 3-4, 3-4, 3-4.
I den på förhand mycket intressanta och därmed emotsedda herrtvåan har de fyra Tvåstadslagen delat upp sig i två som vill upp och två som vill vara kvar. FC Trollhättan ligger inte oväntat bäst till för det förstnämnda, tabelltrea som man är och bara en poäng efter Karlstad BK men hela sex efter överraskningen Grebbe­stads IF. Kustgänget har imponerat stort med elva segrar på 14 matcher och bara en förlust och som chockvann på Edsborg mot FCT med smått ofattbara 5-0 på första maj.
FCT:s problem så här långt är defensiven, 17 insläppta mål = för många, samt oförmågan att avgöra jämna matcher. Fem oavgjorda hittills är helt enkelt inte tillräckligt bra, å andra sidan inger blott en förlust på 14 matcher – den hemska mot Grebbestad – respekt.
Fredrik Söderqvist har blivit precis den förstärkning som FCT behövde i frontlinjen och delar tredjeplatsen i skytteligan med Skoftebyns målspruta Linus Ewenborg på nio fullträffar.
Jag tror att vändningen hemma mot Vårgårda i sista matchen innan sommaruppehållet – 1-3 blev 4-3 – kan bli guld värd inför höstsäsongen. Den typen av segrar är mer betydelsefulla än man kanske kan tro. För Trollhättans förstalag under hela 2000-talet står allt på spel den här säsongen, en återtagen plats i division 1 torde vara en nödvändighet för klubbens framtida existens.
Vänersborgs FK lurar i vassen, tre pinnar efter FCT och med snarlik målskillnad. Henrik Fridolvssons manskap red länge på framgången i Svenska Cupen mot allsvenskt (HBK och IFK Norrköping) motstånd samt Örgryte från superettan, men har tappat fart på slutet med ödesdigra fall mot toppkonkurrenterna FCT (2-5) och Grebbestad (0-1).
I bottenskiktet går Vänersborgs IF och Skoftebyns IF en match för att undgå nedflyttning och det är väl främst söderns charmörer som haft stora bekymmer efter de två inledande segrarna. Men vinsten i sista vårmatchen bör ha gett åtminstone delar av självförtroendet åter.
Första Tvåstadsderbyt efter uppehållet spelas mellan VIF och VFK fredagen den 11 augusti. Dagen efter väntar en oerhört viktig batalj för FCT då man tar sig an Grebbestad på bortagräs.
Trollhättans BoIS slutligen inledde comebacken i division 3 med en seger, men stötte på patrull länge och väl innan laget avslutade starkt med två raka trepoängare vilket ger häng i bottenstriden.
Från gärdesgårdsserierna noterar jag att Melleruds IF, Håfreströms IF, Bäckefors IF och Sjuntorps IF alla toppar respektive serie.