Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

En ganska dyster vintersäsong med få glädjeämnen

Det börjar bli dags att sammanfatta vintersäsongen 2016/17. Några lag håller fortfarande på, men många har spelat klart – alldeles för tidigt.

Med risk att betraktas som en pessimist och surgubbe, konstaterar jag att inte särskilt mycket av värde har hänt i Tvåstad i vinter.
Faktum är i stället att många har underpresterat med sportsligt ödesdigert resultat som följd.
Bandyn är som vanligt det bästa vi har, men ett storsatsande IFK Vänersborg gjorde inte mer än man brukar – tog sig till slutspel med marginal och åkte ur detsamma snabbt och med marginal.
Tre raka mot Villa Lidköping sved och nu väntar några intressanta veckor där en spelartrupp ska slås fast under nye tränaren Ari Holopainen (se föregående sida).

Elitseriebröderna dryga milen söderut, Gripen Trollhättan BK, ­svarade för ett godkänt seriespel, men gick in i väggen i kvalet och tvingades stiga av det tåg som rullar runt mellan de stora bandyarenorna i landet.
Vägskälet man nu stannat vid är avgörande för klubbens framtid – ska man satsa på en snabb comeback till elitserien eller jobba mer långsiktigt mot ett mål där egen produktion av spelare blir det viktigaste i verksamheten?
Gripens starke man Stellan Edström förordar personligen den sistnämnda vägen och jag håller med.

Enligt sifferoraklet Stinsen Andersson, vår eminente frilansmedarbetare, så har Gripen sedan 1995 använt sig av – hör och häpna! – 37 spelare från Lidköping, och i de flesta fall handlar det om spelare som fockats av Villa Lidköping alternativt varvat ner i LAIK. Lägg därtill sju ledare så kan man med fog kalla Gripen för Lilla Lidköping.
Bra eller dåligt – döm själva.
Gripen får alltså lämna, Blåsut BK likaså efter att bara ha tagit två poäng i allsvenskan södra. Nu spelar BBK och Vargöns BK i division 1 nästa säsong och spontant känner jag att det nog är en bandyklubb för mycket i Vänersborg. Vore kanske bättre att de båda klubbarna slog sina påsar ihop för att på så sätt skapa ett någorlunda slagkraftigt lag för allsvenskan, och därifrån ha ett mindre steg att ta till IFK eller GBK.

Under avdelningen avstigning hittar man också IBK Vänersborgs innebandyherrar och KFUM Trollhättans handbollsdamer, båda åker ur division 1. Wargöns IK får lämna division 2 i pingis, Trollhättans Volleybollklubb hamnar sist i såväl herrarnas division 1 (14 förluster på 15 matcher) som i damernas division 2 (17 förluster på lika många matcher) och IBK Elfhög blev tabelljumbo i damernas division 1 efter 16 förluster på 18 matcher.
I samma serie som Elfhög fick Tvåstad KIK:s damlag ge sig i tvekampen mot Fristads GoIF om seriesegern och missade därmed allsvenskt kval. En missräkning. Och halvpyrt till i damernas elitserie i bowling ligger BK Skrufscha.

Mot strömmen, i positiv bemärkelse, har Trollhättans Badmintonförening gått genom att vinna division 1, Trollhättans Bordtennisklubb genom att just nu toppa damernas division 2 Västra – spelar seriefinal mot Mariedal nästa helg – och bowlinglagen Team Trollhättan som ligger på kvalplats i damernas söderallsvenska och BK Skrufscha som innehar en topplats i herrarnas division 1. På division 3-nivå hittar jag BMK Stinget som seriesegrare (badminton) och i division 4, TFF (innebandy).

Jag skulle slutligen också vilja lyfta fram ishockeyn i Tvåstad under vinjetten ”positiva intryck”. På damsidan vann THC Ladies division 2 efter en mycket övertygande säsong och väljer nu att ta steget upp till division 1, och i Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till TV-pucken, vann Västergötland/Bohuslän-Dal med inte mindre än elva THC-spelare i laget.
På herrsidan spelade såväl VHC som THC play off till division 1, men båda åkte ur. THC var närmast en plats i kvalserien, den sista stationen på vägen mot ettan, och kvalificerade sig dessförinnan för spel i alltvåan efter helgerna. Ett klart och stort steg framåt för ishockeyn i Trollhättan totalt sett.

Kul också att Lödöses hockeystolthet LN 70 efter ett par års uppehåll tog hem division 4B Göteborg och nästa år lirar i 4A.

MEST LÄST