Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Segerrusiga svenskar efter finalsegern mot Ryssland i Göransson Arena.
Segerrusiga svenskar efter finalsegern mot Ryssland i Göransson Arena.

Femte gången gillt – och nu måste de yngre släppas fram

Efter fyra raka VM-turneringar utan guldglänsande medaljer var det meningen att Sverige skulle slå till när VM 2017 hade förlagts på hemmais, i Göransson Arena i Sandviken. Efter en halvlek såg det tvärdystert ut. Efter ytterligare en ville förbundskapten Svenne OIsson ha en öl.

KOMMENTAR
1-3 blev 4-3 efter en vändning som bör klassas som historisk. Sveriges andra halvlek, när spelarna begrep att de skulle spela bandy med varandra, förvandlade ryssarna till statister och om inte målvakten Chermykh storspelat hade de blågula varit i målmässigt överläge mycket tidigare än när Adam Gilljam styrde in 4-3-bollen efter en tjusig hörnvariant på tilläggstid.
Kul för Sverige, kul för Svenne Olsson och kul för de spelare som nu har gjort sitt i blågul dress. Daniel Mossberg och ­Andreas Bergwall spelade sina sista landskamper och jag kan inte tänka mig att Daniel Andersson och Patrik Nilsson vill spela VM i Ryssland nästa år.

Nä, gör nu slag i saken, passa på att föryngra, gör plats för spelare som den finurlige Simon Jansson, Västerås, målsprutan Joakim Andersson, Vetlanda, och vår egen Christoffer ­Fagerström, pånyttfödd som proffs i Ryssland.
Plus ett par till.
2 888 åskådare på VM-finalen i Sandviken. Jämför den siffran med senaste finalen på svensk is, den i Arena Vänersborg 2013. Då kom 5 643, alltså nästan dubbelt så många.

När det vankas fri entré fylls läktarna. Det är en gammal sanning i Tvåstad, och när Trollhättans HC bjöd på ”gratis är gott” i lördags snuddade publik­siffran vid 1 000 personer.
Stämningen var verkligen på topp och det blev en sevärd kamp där hemmalaget agerade föredömligt tätt i defensiven – och tog vara på det som bjöds framför motståndarkassen. Nu har kapten Markus Twillman och hans besättning lagt tre motståndare på rygg efter den ­bedrövliga starten på alltvåan södra och har nu närkontakt av tredje graden med lagen kring de sista play off-platserna i tabellen.
Fortsätter THC på det här viset, och med målvakten Marcus Melin i kanonform, så bör det greja sig till slut. Så bra är nämligen den här upplagan av THC att play off-spel på något sätt känns givet.

Det kom bra med folk och stämningen var hög även i Idrottshuset när Tvåstad KIK och Fristads GoIF drog igång seriefinalen i damernas division 1 ungefär samtidigt som THC avslutade sin segermatch i Trollhättan.
425 personer fyllde läktarna i Vänersborg där gästande ­Fristad hade med sig en röststark klack precis som HA 74 Sävsjö hade i hockeymatchen. De fick se en fartfylld innebandyhistoria där tyvärr Tvåstad KIK hamnade under tidigt i målprotokollet och aldrig kom ifatt.
Det var de rutinerade och normalt pålitliga poängmakarna i hemmalaget som svek när det som bäst behövdes och krävdes.

KFUM Trollhättans damlag i handboll mäktade bara med att göra tio mål mot Aranäs och fastnar alltmer i division 1-tabellens bottenskikt. Att laget ska kunna kravla sig upp på kvalplats för spel om nytt kontrakt är i nuläget inte särskilt troligt.
Vänersborgs HC råkade ut för en chockartad upplevelse ­under bussresan till bortamötet med Tibro på söndagen. En i ledarteamet kollapsade och fördes i ambulans till sjukhus för vård. Matchen ställdes in.

MEST LÄST