Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Det har varit glest på publikplats i Göransson Arena så här långt under bandy-VM.
Det har varit glest på publikplats i Göransson Arena så här långt under bandy-VM.

Gör om och gör rätt – för bandysportens bästa!

Det finns siffror som inte alltid ger upphov till några glädjeskutt. Ta till exempel många av siffrorna från pågående bandy-VM i Sandviken. Vem tycker att ett par hundra åskådare på en VM-match är okej? Och framförallt, vem tycker att tre av fyra kvartsfinaler tillsammans ger målskillnaden 66-7?

KOMMENTAR
VM i bandy har ofta kallats en Kalle Anka-turnering vilket inte är särskilt bra för en sport som vill breda ut sig över världen och gärna bli en fullvärdig medlem av OS-familjen.
Men benämningen är tyvärr befogad.
Något måste förstås göras för att undvika siffror som Sveriges seger med 34-6 mot Tyskland med en snart 60-årig (!) man i truppen. Det mest anmärkningsvärda från den matchen var för övrigt inte att de blågula gjorde 34 mål, utan släppte in sex.

Nej, slopa kvartsfinalerna och låt de tre bästa lagen i grupp 1 spela semifinal. Om den återstående platsen gör sedan fyran (i det här fallet Kazakstan) och ettan i grupp 2 (Norge) upp i ett semifinalkval. Och resten av lagen spelar placeringsmatcher tillsammans med förloraren i semikvalet.
Detta skulle också medföra att man kunde korta av VM-turneringen med en eller ett par dagar vilket nog bara skulle vara bra för alla inblandade.

Publikt har VM-veckan så här långt varit en flopp. Totalt har 16 spelade matcher lockat 9 659 åskådare vilket gör ett snitt på 604 per match. Bara obetydligt mer än vad Tillberga har på sina elitseriematcher, men klart mindre än vad Tellus och Gripen har på sina.
Höga biljettpriser är en annan orsak till publikbortfallet. För bästa sittplats har man fått slanta upp nästan 400 kronor och i finalen på söndag har priset växt till 550 kronor.

En annan tänkbar orsak till att publiken svikit i Göransson Arena tror jag är det faktum, att klubblaget SAIK under så många år varit ett av landets två, tre bästa lag. Den bandy-intresserade är helt enkelt oerhört bortskämd när det gäller toppbandy på orten.

Bortskämd med detsamma var definitivt inte publiken i Vänersborg när bandy-VM avgjordes här 2013. Kalkylen på 20 000 åskådare sammanlagt krossades totalt till slut – 35 767 åskådare såg nämligen de 20 matcherna vilket gav ett snitt på 1 788 per match.
Topparna var 5 812 mot Ryssland på Heden i Göteborg, 5 643 mot samma nation i VM-finalen i Arena Vänersborg och 3 874 mot Finland i premiären på samma isparkett.
Här var den synnerligen engagerade arrangören IFK Väners-borg med ordföranden Stig Bertilsson och VM-generalen Örjan Eriksson i spetsen smart och utlokaliserade tre matcher med lyckat resultat – till Slättbergshallen i Trollhättan, till Frognerstadion i Oslo och, som sagt, till Heden i Göteborg.

Hemmavid är seriefinalen i damernas division 1-innebandy mellan Tvåstad KIK och Fristad GoIF helgens clou.
Förutsättningarna inför avslag är minst sagt raffinerade.
Det lag som vinner matchen kommer av allt att döma att stå som seriesegrare om några veckor och därmed vara kvalificerat för kvalspel till allsvenskan.
Matchen spelas under lördagskvällen och har ni inte sett ­daminnebandy förut så kan jag varmt rekommendera ett ­besök i Idrottshuset. Det är Maria Olsson, Ximena Pettersson och de övriga i Tvåstad KIK värda.Andersson

MEST LÄST