Sverige visade upp sig tillsammans med Ryssland, Finland och Norge i Slättbergshallen i helgen. Men publiken svek totalt.
Sverige visade upp sig tillsammans med Ryssland, Finland och Norge i Slättbergshallen i helgen. Men publiken svek totalt.

Gripen försökte – publiken lyste med sin frånvaro

Det var skamligt låga publiksiffror i Slättbergshallen i helgen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

KOMMENTAR

Siffran 762 kommer att förbrylla mig länge. Så många pallrade sig nämligen till Slättbergshallen för att se världens bästa bandyspelare under tre intensiva dagar med sammanlagt sex landskamper. Sjuhundrasextiotvå. Och då snackar jag om den sammanlagda publiksiffran.

Sverige-Ryssland i fredags var den stora publikmagneten med 362 åskådare. Sverige-Finland, denna klassiska kamp, drog 108 på söndagseftermiddagen. Det är ju för bedrövligt. Nej, det är för jävla dåligt. Var höll de idrottsintresserade i Trollhättan med omnejd hus? Ja, inte var de i Slättbergshallen i alla fall.

I fredags kväll garanterat framför teven för att försöka svara på frågan ”Vart är vi på väg?”. I söndags nästan lika garanterat framför samma teve för att se Manchester United-Tottenham med Zlatan. Gripens ordförande Stellan Edström var nöjd med arrangemanget och det var alla, inte minst spelarna i de fyra landslagen. Jag träffade förbundskaptenen Svenne Olsson dagen före Sverige-Ryssland och han var lyrisk över hallen och staden och de förutsättningar arrangerande Gripen Trollhättan BK erbjöd. Alla tyckte det var bra utom de som inte kom dit.

ANNONS

Det är inte utan att jag tycker synd om Edström & co i GBK, som med stor initiativförmåga och hög ambition tog åt sig arrangemanget av 4-nationers, lilla VM om man så vill. Här har vi en klubb som verkligen satsar och vill bjuda de idrottsintresserade kommuninnevånarna på en rejäl godbit, nämligen de bästa spelarna i aktion i den sport som har ett så starkt fäste i Tvåstad, ja i hela Västsverige.

Idrottsliga erbjudanden av den här typen brukar normalt sett mottagas tacksamt – men här visades i stället en stor, kollektiv kall hand från allmänheten. Det här blir förstås en tankeställare för framtida arrangemang i GBK:s regi, och hur sjutton ska det gå med B-VM med nationer som Ungern, Somalia, Mongoliet och Japan? Vem vill se de matcherna om så få väljer att titta på Sverige, Ryssland och Finland? Å andra sidan är det mycket mer än bandy som bjuds då ...

Risken är ju också uppenbar att Gripen och Trollhättan får svårt att erhålla den här typen av turneringar i framtiden när Internationella bandyförbundet och Svenska dito ska utse ­arrangörer. Sjävklart tittar FIB och SBF på hur väl det slagit ut publikt vid tidigare arrangemang och med tanke på att bandy är en liten sport är den i extremt behov av uppmärksamhet och publicitet. Och inte av den gångna helgens publika fiasko i Slättbergshallen.

ANNONS

Ljummet publikintresse finns det för övrigt fler som lider av. Gripen har ett snitt på 595 åskådare i elitserien där bottennoteringen 407 mot Västerås var lågvattenmärket. Trollhättans HC har som topplag i division 2 ett snitt på 359, men i de två senaste matcherna har man inte ens kommit upp i 200. I Vänersborg har VHC ungefär samma siffror, men då ska man komma ihåg att bådas snitt dras upp av varsitt välbesökt derby (drygt 900 åskådare). Mot strömmen går IFK Vänersborg (2 104 i snitt) och Skoftebyn Futsal (803). Andersson

ANNONS