Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hett efterlängtad seger i värmen

Derbymatcher i fotboll blir nästan alltid heta, på många olika sätt. Mötet på måndagskvällen på Rimnersvallen i Uddevalla bjöd för det första på rena Medelhavsvärmen, tempen visade 26 grader strax före avspark.

Att matchen var het rent publikt vittnar också 1 119 personer på läktaren om, årsbästa. Och som om det inte vore nog med värme så fick FC Trollhättan sin hett efterlängtade, första seger för säsongen i division 1-comebacken.

Jag vill absolut inte slå mig för bröstet, men gör det ändå; i matchrutan inför derbyt tippade jag 1-2 vilket blev en exakt fullträff. Känslan efter att ha pratat med tränaren Jörgen Ericson på söndagseftermiddagen var nämligen den, att FCT hade något riktigt bra på gång efter två ganska tama insatser på hemmaplan.

Å andra sidan var det väl ingen som hade vågat satsa ens en krona på FCT-poäng efter att ha skådat den inledande kvarten.

Här kan man snacka om ett hemmalag som var så hett att det borde ha gått att steka ägg på den kollektiva kokplattan.

Och ett bortalag som var precis tvärtom, iskallt, lojt, tamt, svagt, inte alls med i matchen.

I sanning en märklig start på ett derby där Oddevold gjorde 1-0 efter två minuter och 20 sekunder, dominerade spelmässigt och skapade chanser.

Men det blev inget mer mot ett FCT som satsade på tre anfallare – Robert Bagger, Gabriel Bilan och Kenan Mehovic – och en defensiv mittfältare i form av hårdingen Jonathan Gustafsson bakom Carl Lext och Agon Beqiri. Det slog väl inte direkt väl ut, men heder ändå åt tränarparet Ericson/Stefan Vennberg som vågade sig på en rejäl offensiv satsning i en så svår bortamatch.

Oddevold ledde helt rättmätigt i paus, men i och med att Paul Khajo byttes in i stället för en märkbart blek Kenan Mehovic började saker och ting hända, i positiv mening med FCT-ögon sett.

Samtidigt ställde herrar Ericson/Vennberg upp en ren 4-4-2-uppställning och Oddevold kom av sig.

Omedelbart efter pausen sköt Agon Beqiri en frispark i stolpen och Gabriel Bilan rullade in returen i öppen kasse.

Sedan hade, det ska erkännas, Oddevold två jättelägen att ta ledningen, men båda gångerna vann FCT-keepern Markus Mäkinen frilägesduellen mot Åsebrofostrade Jakob Berg och spelade därmed till sig epitetet ”stor matchhjälte”.

En ännu större hjälte hittar vi dock i Fredrik Sundström, den gänglige mittbacken som sett seriematcherna från bänken så här långt men som fick chansen när Tommie Veljovic tvingades lämna banan med en lårskada i den 66:e minuten.

18 minuter senare sköt han 2-1-målet efter Bagger-frispark och lyckan var total.

Kul för Fredrik som valts bort av FCT-tränarna, i stället har man bestämt sig för Veljovic och Richard Ekunde som mittlås.

Jag vet inte om man kan säga att FCT-segern var särskilt rättvis, men okej, man tog vara på chanserna samtidigt som Mäkinen stängde alla dörrar utom en.

Första trepoängaren är bärgad och jämför man de båda lagens öppningsprogram så har FCT hittills mött fyra topptippade lag, Oddevold en kvartett som placerats, och är placerade, på den undre halvan.

Ändå skiljer bara en poäng till IKO:s fördel.

Och FCT skuttade upp från näst sista plats (13:e) till 10:e.

Bild - 2

Hiss

  • Grattis Robert Bagger till en fin derbyinsats. Och att han blev pappa tidigare under matchdagen. Sent grattis också till Jörgen Ericson, 50 år i fredags.

Diss

  • Oddevolds oförmåga att ta vara på ett spelövertag och sätta frilägen. Det har man inte råd med om målet att gå upp i superettan ska kunna uppnås.
MEST LÄST