Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

KollageIFK

Ingen vill ha VSK – och Villa väljer IFK Vänersborg

I kväll spelas sista omgången i bandyns elitserie och en stund efter det att slutsignalerna gått på de olika arenorna får vi veta vem som väljer IFK Vänersborg som kvartsfinalmotståndare.

Det är alltid lika intressant och spännande. Och svårt att förutsäga. Men spekulera kan man alltid göra och spekulera är precis vad jag tänker göra, här och nu.

Jag är 99 procent säker på att Villa Lidköping besegrar IK Tellus på Ekvallen i Gustavsberg och håller undan för Edsbyn när det gäller seriesegern.

Edsbyn, som dyker upp i Arena Vänersborg i kväll, blir således tvåa. Sedan blir det svårare. Sandviken eller Bollnäs, trea eller fyra?

Båda står på 35 poäng i nuläget, SAIK gästar Västerås för match mot sportklubben medan Bollnäs möter Vetlanda hemma på Sävstaås, ett VBK som inte har något att spela för. Bollnäs vinner och Sandviken förlorar nog mot ett VSK som sent omsider börjat tagga upp mot gammal, god slutspelsform.

Om vi utgår ifrån att det blir på det här viset hamnar SAIK på fjärdeplatsen och får ta det lag som de tre andra absolut inte vill möta i en kvartsfinalserie – det vill säga Västerås.

Nästa steg i spekulationstrappan blir att klura ut vad Villas Johan Sixtensson & co, som väljer först, hittar på.

Hammarby? Njae.

Broberg Söderhamn? Ett självklart val, men 100 mil tur och retur är långt och dessutom spel utomhus.

IFK Vänersborg? Mycket möjligt för att inte säga troligt.

Jag tror att Villa Lidköpings ledare och spelare känner sig trygga med vetskapen, att över fem matcher klipper man ett Vänersborg, som är upp och ner som jag vet inte vad i prestationerna, och som bara i enstaka fall visar en hög högstanivå.

Sedan är det Edsbyns tur att välja.

Broberg Söderhamn eller Hammarby?

Naturligtvis Jonas Nygren & co i Broberg, nära och bra och överkomligt motstånd. Kvarstår ett möte mellan Bollnäs och Hammarby.

Mina kvartsfinaltips är sålunda Villa Lidköping-Vänersborg, Edsbyn-Broberg Söderhamn, Bollnäs-Hammarby och Sandviken-Västerås.

Jag har tidigare kritiserat idrottsintresserade Trollhättebor för att inte sluta upp när det vankas bra sport i stan. Minns landskampsturneringen i Gripens regi före jul som drog skamligt dåligt med publik. Och nu har vi ett par färska och flagrant usla exempel på låga åskådarsiffror.

I fredags kväll gästades Gripen av Sandviken med fyra färska världsmästare i laget, ett SAIK som varit i SM-final tio gånger under 2000-talet. Man kan inte få se så mycket bättre om man gillar bandy som lagsport. Det kom 296 personer till Slättbergshallen – pinsamt är ordet!

Ett annat trist exempel är Trollhättans HC som gör det bra den här säsongen och som kämpar med näbbar och klor för att fixa en play off-plats för vidare färd mot division 1.

974 var på plats mot HA 74 Sävsjö (fri entré), en mycket bra siffra.

193 såg matchen mot Värnamo åtta dagar senare (entré), en usel siffra.

Det här har vi sett förut – gratis är gott.Toni Andersson

MEST LÄST