Karlsson letar efter nya murar att rasera

Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson rev kinesiska murar på sin tid, men det dröjde inte länge innan de byggdes upp på nytt. Vid OS i Rio de Janeiro är det Kristian Karlsson som ska bära den svenska släggan i hopp om att återigen skapa sprickor i den v­äldeliga väggen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Olympiska spel är alltid speciella, inte minst tack vare den resonans som ett lyckat mästerskap kan ge. Det är här stjärnor föds och legender förstärks. Allra maffigast brukar dock invigningen – som hölls natten till lördag – vara. Vem har inte hört talas om raketmannen Bill Suitor i Los Angeles 1984, som hänförde en hel värld med sitt jetpack på ryggen? Eller Li Nings språngmarsch i Peking för åtta år sedan? Min egen favorit är däremot Cathy Freemans tändande av OS-elden i Sydney 2000, omgiven av vatten och med flammor som steg upp längs ett konstgjort vattenfall. Det sista fick till och med den gamle utrikeskorrespondenten Staffan Heimerson att fälla en tår i direktsänd radio.

ANNONS

Om Rio lyckas leverera en liknande show återstår att se, liksom om det blir ett OS att minnas i övrigt. Oavsett det sportsliga utfallet lär det i varje fall bli livets största upplevelse för Kristian Karlsson, 25-åringen (han fyller idag, grattis!) som slog sina första bordtennisslag iförd Trollhättans BTK:s tröja. Vid London-OS fick han vara med för att se och lära, här är han den svenska pingisens omslagspojke. Må så vara att Karlssons bästa medaljchans lär komma i Tokyo om fyra år, men det här ändå en storartad möjlighet att bli ordentligt folkkär. Själv har jag haft förmånen att följa Kristian Karlsson förvandling från t­alang till världsstjärna under de s­enaste åren, och gång på gång imponerats av hans kyla vid de avgörande bollarna, även i stora sammanhang. I en sport som kräver ofattbart starkt psyke är han en spelare som förfogar över en tillsynes obändig vilja att lyckas. Det har hittills tagit honom till 27:e plats på den globala rankingen för herrar.

Resan dit har innehållit dubbla Champions League-troféer samt semifinaler i såväl Europa topp 16 som SOC. Dessutom har han på senare år visat sin klass genom att besegra spelare som Dimitrij Ovtcharov (fyra i världen), Vladimir Samsonov (nia) och A­ndrej Gacina (20:a). Han har också pressat medlemmar ur den kinesiska superkvartetten – Ma Long, Fan Zhendong, Xu Xin och Zhang Jike – i vissa enskilda matcher, men aldrig lyckats knyta ihop säcken. Ettan Long, som Karlsson sparrade emot på träningen häromdagen, är g­ivetvis storfavorit till guldet, och får störst konkurrens från landsmannen Jike. Det är upplagt för en drömfinal mellan dessa två.

ANNONS

Karlsson befinner sig på Jikes slutspelshalva och får den kongolesiska överraskningen Jianan Wang i sin första match, sedan den sistnämnde slagithemmaspelaren Gustavo Tsuboi. S­eger där för svensken och veteranen Samsonov ser ut att vänta i nästa omgång. Därefter står förmodligen Ovtcharov på tur, och så småningom Jike. Som ni märker: vägen till en OS-final ligger inte direkt vidöppen. För Kristian Karlsson finns det dock inget som är omöjligt, i sann Gunde-anda. Hur långt den inställningen räcker ska bli väldigt intressant att följa.

Fotnot: Karlssons match mot Wang spelas klockan 20.30 ikväll, söndag.

ANNONS