Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Glädje efter ett av IFK Vänersborgs sju mål i segermatchen mot Hammarby.
Glädje efter ett av IFK Vänersborgs sju mål i segermatchen mot Hammarby.

Kom ihåg en sak – ta aldrig ut en seger i förskott

IFK Vänersborg vann hemmamötet med Hammarby med 7-5 – dock efter en del om och men.

KOMMENTAR

En sak har jag lärt mig efter några decennier i det här jobbet – ta aldrig ut en seger i förskott.
Månne var det just det som ett stort antal IFK-spelare ­ägnade sig åt i onsdagskvällens möte med Hammarby i Arena Vänersborg.
Det såg ju så bra ut, det såg ju helt klart ut, det var ju bara en formsak att ro hem två poäng och ta över serieledningen från Sandviken.
Men när Sergej Lomanov bombade in 4-0 med bara 20 minuter kvar att spela tog familjen Pasjkin timeout. Pappa Andrej och ­sonen Misja slog sina kloka huvuden ihop, Misja skötte snacket med grabbarna och någonting hände där ute på banan.

Den så långt vattentäta IFK-defensiven rämnade, slutade ­existera. Hammarby gjorde tre mål på sex minuter, men som tur var stack Emil Viklund emellan med ett vackert mål och resultattavlan visade 5-3. Joakim Hedqvist gjorde 6-3, men på nytt följde några skräckfyllda minuter för publik och hemmaspelare.
Stabiliteten från den första halvleken, som var påtagligt imponerande, var som bortblåst, plötsligt stod det 6-5 och goda råd var dyra med ytterligare dryga tre minuter kvar att spela.

Men ibland är uttrycket ”gammal är äldst” bra att ta till när det krisar. Så naturligtvis såg veteranen ”Jocke” Hedqvist till att med sitt fjärde mål för kvällen rädda det ansikte som merparten i det blåvita kollektivet tappat några minuter tidigare.
En märklig match med ännu märkligare svängningar och ett smolk i glädjebägaren som inte smakar särskilt bra.
Å andra sidan, IFK vinner matchen och segrar mot Hammarby har minsann varit lätträknade genom åren. Dessutom – återtagen serieledning är förstås skönt att luta sig emot inför lördagens drabbning med Sirius på Studenternas.

I tisdags var mesta mästarlaget VSK på besök i Slättbergshallen och det blev ett smärtsamt möte med ett hemmalag, som hade gett sig fasen på att ta poäng efter snöpliga tapp både mot Broberg Söderhamn och Sirius.
En fenomenal första halvlek, som definitivt kunde/borde ha gett större ledning än med ett måls marginal, följdes av en mer normal andra akt med ett Västerås som spelägare, men som inte skapade särskilt mycket av värde. En mycket överraskande Gripen-poäng blev det och nye tränaren Ari Holopainen börjar få ordning på både spel och manskap.

VSK-tränaren Michael Carlsson sa dagen före match att ”Ari har alltid strukturerade lag med bra fart” och det fick han och grönvita spelare bittert erfara. Glöm aldrig vad herr Holopainen uträttade i IFK Kungälv med begränsat spelarmaterial och usla tränings­förhållanden, ibland inga alls.

I lördags åkte FCT ur fotbollsettan. Några dagar senare är ­klubben i full gång med planerna för framtiden.
Sportchefen Daniel Lennartsson & co har redan haft en informationsträff med samtliga spelare och berättat om dagsläget, hur man tänker och vad man vill med verksamheten, att en ny tränare efter Jörgen Ericson kommer att presenteras inom kort, att kontakt tagits med presumtiva nyförvärv och att individuella spelarsamtal har påbörjats.

Att FCT skulle försvinna från fotbollskartan är i dagsläget inte aktuellt, eller som Lennartsson säger: ”Lägger vi ner det här projektet får vi en mycket svårare väg att gå för att nå elitfotboll i området”.
Det handlar mycket om att mobilisera ny kraft hos många ­inblandade. Samma kraft och energi som tog FCT tillbaka till division 1 senast det gick åt skogen (2014).

Läs också: 

 

MEST LÄST