Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Andelo Vekic, tvåmålsskytt, kramas om av Valon Gashi i cupmötet med IFK Norrköping på Vänersvallen.
Andelo Vekic, tvåmålsskytt, kramas om av Valon Gashi i cupmötet med IFK Norrköping på Vänersvallen.

Nyp er i armen – Fridolvssons gäng har alltjämt chans

Måste erkänna att jag hade höga förväntningar på superlördag i Vänersborg. I ett avseende blev jag mer än tillfreds med vad jag såg. I ett annat grymt besviken. Jag tror att jag börjar med det positiva.

Inte ens Henrik Fridolvsson, ny och mycket uppskattad tränaren i Vänersborgs FK, trodde på chans i cupmötet med allsvenska storlaget IFK Norrköping på Vänersvallen. Inte efter att ha läst in sig och sett rörlig bild på de 13-faldiga svenska mästarna.
Jag hade också svårt att föreställa mig hur det skulle gå till att lugga "Peking" på poäng. Att som förra lördagen nå 2-2 mot allsvenska nykomlingen Halmstad BK var en sak, det var starkt men inte häpnadsväckande.
Att lira 2-2 mot IFK Norrköping är däremot något som väcker frågor till alla inblandade i VFK: Vad håller ni på med egentligen? Hur bär ni er åt?
Vi som var där vet svaret.
Ett gäng krigare som aldrig ger upp, som dessutom är jäkligt skickliga bollspelare och som leds av en 29-åring – fyller 30 den 15 april – kan uppenbarligen uträtta stordåd som det i lördags.

Norrköping startade i ett rasande tempo för att tidigt ta ledningen – i stället nådde Andelo Vekic högst på ett inlägg och satte 1-0 till hemmalaget.
Ny chockstart av östgötarna i den andra akten betydde snabbt vändning till 2-1-ledning, ett bastant grepp om händelserna och bara sporadiska besök av VFK på motståndarnas planhalva.
Naturligtvis var det kört.
Trodde alla, utom elva hårt arbetande vitsvarta hemmaspelare.
Valon Gashi nickade till, Andelo Vekic hade första fot på returen och plötsligt stod det 2-2 på resultattavlan. Sedan hände inte så mycket mer, och sensationen var ett fantastiskt faktum.

En titt i VFK:s backspegel ger nu vid handen, att laget mött tre allsvenska fotbollslag på Vänersvallen inom loppet av ett halvår och ännu inte förlorat – 2-0 mot Jönköpings Södra, 2-2 mot HBK och 2-2 mot Norrköping.
Inte undra på att herr Fridolvsson spann som en Birmakatt efter slutsignalen, även om det var Raimo Käkelä som basade för laget mot J-Södra i augusti i fjol.
Nu väntar en spännande upplösning kommande helg där VFK fortfarande har chansen att vinna gruppen och därmed kvalificera sig för kvartsfinal i svenska cupen.
Seger med två mål mot Örgryte på Valhalla, samtidigt som Norrköping inte slår HBK med mer än ett så är saken klar.
Låt tanken svindla några dagar till.

Så till det negativa. IFK Vänersborg hade chansen att utjämna i kvartsfinalserien mot Villa Lidköping ett par timmar efter cupfesten på Vänersvallen.
Det gick käpprätt åt helsike.
Visserligen såg det bättre ut rent inställningsmässigt jämfört med debaclet i Lidköping i torsdags, men som tränaren Magnus Nordin mycket riktigt påpekade: "Lik förbaskat står det 4-9 på resultattavlan".
Nu står det 0-2 i matcher och att Vänersborg ska vinna tre raka, varav två i Lidköping, känns lika avlägset som att Toni Andersson blir den förste människan som sätter sin fot på Mars.

MEST LÄST